BCR are alocat cel mai mare plafon pentru Programul Prima Casă 6 – 220 milioane lei

Banca Comercială Română (BCR) a primit, de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de 220 milioane lei pentru acordarea de credite în cadrul Programului guvernamental Prima Casă 6, din care 70 milioane lei sunt destinați achizitionării locuințelor contruite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

BCR beneficiază de cel mai mare plafon distribuit în programul Prima Casă 6, în cadrul căreia se acordă numai credite în monedă națională.

BCR a fost un puternic susținător pe tot parcursul derulării programului Prima Casă, în unele etape ajungând să dețină o cotă de piață de până la 45%. Specialiștii BCR estimează că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului până la finalul anului 2013.

Criterii de eligibilitate pentru Prima Casă 6 în lei

Poate beneficia de creditul Prima Casă 6 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50m².

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat chiar și înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziționat, clientul având la dispoziție 120 de zile în care să se hotărască ce locuință dorește.

Dobânda este variabilă şi este formată din ROBOR la 3 luni si o marja standard de 2.3 pentru clienții care își încasează salariul într-un cont BCR și 2.5 pentru clienții care nu își încasează salariul într-un cont BCR.

Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 1.045 lei (în cazul clientului care își virează salariul într-un cont BCR).

Pentru demararea creditului, clienţii trebuie să dispună de un avans de minim 5%, iar banca acceptă până la 3 coplătitori, cu condiția ca la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât și coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, iniţial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

Din august 2009, BCR a acordat credite în valoare de peste 1.2 miliarde EUR în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă şi a ajutat aproximativ 31.000 de familii să îşi achiziţioneze prima locuință.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.