Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Consiliul Concurenţei, avertizat cu privire la marii traderi de cereale

Publicat: duminică, 25 august 2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, apreciază că preşedintele Traian Băsescu a fost dezinformat de către consilierii săi care i-au spus că certificatele de depozit au un impact asupra preţului cerealelor.

„Cred că preşedintele a fost dezinformat de către consilierii care i-au spus că certificatele de depozit au un impact asupra preţului, asupra faptului că nu vor putea fermierii să înceapă campania din această toamnă. Eu am făcut un calcul şi nu pe impresii, ci pe cifre: capacitatea care s-a stocat prin această măsură, de altfel generoasă, cu un efect bun în special pentru fermierii mari, capacitatea care a fost stocată a fost de 2,25% din 2009 până în prezent. Deci impact asupra preţului nu putea să aibă şi nici impact pentru agricultori. 400.000 de tone, dacă nu mă înşel, au fost stocate, dintr-o capacitate anuală de aproape 18 milioane de tone. Deci cam acesta este impactul. (…) Sigur că lucrul acesta contează mai puţin, certificatul de depozit nu din acest motiv a fost suspendat, ci din motivul că nu a beneficiat în continuare de fondul de garantare, de garanţii de la bugetul de stat. Există o limită de 42 de milioane de euro care a fost aprobată pe ordonanţa din 2009, dar această limită nu a fost atinsă nici pe timpul guvernării PDL, nici în 2009, nici în 2010 şi nici în 2011, nici în 2013, dar în acest an nici nu se putea pentru că nu erau suficiente nici acele 42 de milioane, ci trebuia fonduri mult mai mari. Fondul de garantare este cel care a spus că s-a descoperit de zece ori decât sumele pe care le avea la dispoziţie. (…) Vreau să ştiţi că îmi este cunoscută marea problemă a producătorilor agricoli, şi anume aceea că, deşi avem o producţie foarte mare, anul acesta agricultorii nu pot beneficia de certificatele de depozit. Ceea ce i-a obligat şi îi obligă să vândă acum producţia de grâu, în condiţia în care doar patru, cinci firme străine fac achiziţiile şi mă tem că le fac şi oarecum concertat, adică pare a fi un lucru de care să se ocupe puţin Consiliul Concurenţei”, a declarat Daniel Constantin. 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice tranzacţionarea seminţelor de consum din recolta acestui an pentru că sunt suspiciuni referitoare la stabilirea unor preţuri şi condiţii inechitabile.

Prin urmare, verificări la sediile marilor traderi de cereale privind posibile înțelegeri de tip cartel.

Fermierii români susţin că preţurile cerealelor au scăzut la jumătate faţă de anul trecut în urma recoltelor bune obţinute în acest an.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunţat, pe 9 august, într-o conferinţă de presă că anul acesta avem cea mai mare producţie de grâu din ultimii opt ani: 7,296 milioane de tone pe o suprafaţă de 2,63 milioane hectare.

„Cifrele pe care le avem ne arată că în acest an avem cea mai mare producţie de grâu şi secară din ultimii opt ani, respectiv 7,296 milioane de tone pe o suprafaţă de 2,63 milioane hectare. De asemenea, producţia obţinută este cea de-a doua producţie ca mărime din ultimii 43 de ani. Avem în acest an o producţie record la cultura grâului. (…) La ovăz este a doua cantitate din punct de vedere al randamentului din ultimii 43 de ani, cu 1,96 tone la hectar, iar campioana, tot din punct de vedere al randamentului este în acest an cultura de rapiţă, unde avem cea mai mare producţie din ultimii 38 de ani”, a anunţat Daniel Constantin.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12668

Publicat de la data aug. 25 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 iunie 2019, 5:17
 

N
Senin
19°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:30
Apus: 21:02
Prognoza 18 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
29°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

N
Parţial înnourat cu precipitaţii
19°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:10 si 00:00 In zona : Județul Bihor: Marghita, Săcueni, Aleșd, Valea lui Mihai, Popești, Diosig, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Șimian, Sălard, Balc, Chișlaz, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Tarcea, Abrămuț, Cherechiu, Ciuhoi, Buduslău, Spinuș, Șinteu, Boianu Mare, Viișoara; Se […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:10 si 00:00 In zona : Județul Arad: Beliu, Craiva, Cermei, Archiș, Hășmaș, Cărand; Se vor semnala : averse torențiale ce vor cumula 30...35 l/mp, vijelie, grindină de mici și izolat medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice,
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 22 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 22:45 si 23:30 In zona : Județul Arad: Vârfurile, Moneasa;Județul Bihor: Beiuș, Aleșd, Ștei, Tileagd, Dobrești, Bratca, Buntești, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Aștileu, Pomezeu, Pietroasa, Finiș, Lunca, Drăgănești, Rieni, Șoimi, Remetea, Vașcău, Lugașu de Jos, Țețchea, Aușeu, Câmpani, […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 16 iunie, ora 22 – 17 iunie, ora 12 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate Mesaj : MESAJ 2ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 16 […]

Loto

Horoscop

 • 215.288 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team