Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

BCR – soldul creditelor în lei a crescut de 2,5 ori

Publicat: miercuri, 16 octombrie 2013

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat, din luna octombrie 2012 (când a decis creditarea doar în moneda națională) și până in prezent, o creștere de 2,5 ori a soldului creditelor în lei pentru investiții imobiliare.

„Vânzările de credite pentru investiţii imobiliare au crescut susținut în ultima perioadă. Creditele în lei sunt deja prima opțiune a clienților, prin avantajele legate de eliminarea riscului valutar şi posibilitatea accesării unei sume mai ridicate. Trendul descrescător al indicelui ROBOR a condus la anularea diferenţei dintre costul total al unui credit în EUR şi al unui credit acordat în lei“, a declarat Andrew Gerber, Director de Management al Produselor Retail, în cadrul BCR.

BCR a înregistrat o creștere semnificativă a numărului solicitărilor clienţilor pentru creditele în lei destinate investițiilor imobiliare, atingând în prezent o cotă de piață de peste 30% din vânzările noi de credite în moneda națională. Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare şi imobiliare standard (exclusiv Prima Casa) acordate în lei s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori comparativ cu 15 octombrie 2012, dată la care BCR a luat decizia creditării preponderente în lei.

„Din pozitia de lider al pieței bancare am impus un ritm accelerat de reducere a dobânzilor la creditele în lei. În prezent, BCR are cea mai bună ofertă de creditare din piață pentru creditele imobiliare cu un DAE care pleacă de la 6,08%. Credem că este momentul potrivit pentru un raspuns pozitiv la semnalele pieţei. Vrem să acordăm credite. Avem suficientă lichiditate şi suntem pregătiţi să susţinem revenirea creditarii şi economia per ansamblu atât prin credite garantate cât și negarantate”, a adăugat Andrew Gerber.

Totodată, analiștii BCR estimează că dobânzile interbancare la lei se vor reduce în continuare, ceea ce va duce la ieftinirea și mai mult a creditelor în lei. Rata inflației ar putea atinge un minim record de 1-1,5% la începutul anului 2014 iar dobânda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza în jurul nivelului de 3% în 2014. Reducerile succesive ale dobânzii de politica monetară a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o măsură care va elibera câteva miliarde de lei în piață și va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor în moneda națională.

Nerezidenții au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei si iesirea lor de pe piata, chiar si partiala, poate produce o depreciere a leului in raport cu euro. Dupa 2014 am putea asista la variatii ale leului in intervalul 4,3-4,7 socurile de pe pietele financiare fiind resimtite mai mult pe piata valutara si mai putin pe piata monetara.

BCR este prima bancă din Romania care a luat decizia indrazneata de a acorda credite preponderent în moneda naţională începând din luna octombrie 2012, asumându-şi astfel rolul de formator de piaţă în ceea ce priveşte creditarea garantata în lei.

BCR a efectuat reduceri succesive de costuri în vederea susţinerii creditării în moneda naţională astfel încât să înlesnească opţiunea naturală a clienţilor de contractare a unui credit în moneda în care realizează veniturile, respectiv lei versus EUR.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=16705

Publicat de la data oct. 16 2013. Categorii ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 octombrie 2019, 8:57
 

NE
Ceaţă
10°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:31
Apus: 18:31
Prognoza 17 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
22°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Constanta;Județul Tulcea; Se vor semnala : - ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-10-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:45 si 05:15 In zona : Județul Galaţi;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : local - ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-10-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:15 si 05:15 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Suceava: Fălticeni, Cornu Luncii, Udești, Preutești, Bosanci, Baia, Forăști, Râșca, Boroaia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Moara, Horodniceni, Vulturești, Bogdănești, Stroiești, Drăgoiești, Bunești, Fântâna Mare, Hârtop;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona […]

Loto

Horoscop

 • 234.050 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team