RMGC: Noi propunem minerit și turism la Roșia Montană
Dragoș Tănase, directorul general al companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a declarat pentru Yahoo! News România că nu înțelege de ce „unui sindicat care luptă pentru locuri de muncă îi este refuzat dreptul la publicitate”.
Totodată, şeful RMGC a susţinut şi ideea împlicării companiei în promovarea turismului la Roşia Montană.
„Dezbaterea minerit vs. turism este o dezbatere pe o temă falsă. Noi propunem acolo minerit ŞI turism, în acelaşi timp. Sunt nenumărate exemple în lume unde mina în sine devine obiectiv turistic, care atrage zeci de mii de turişti anual, generând venituri consistente pentru comunităţi (mina Waihi, din Noua Zeelandă sau mina Erzberg, din Austria). La Roşia Montana, am gândit să luăm din banii obţinuţi din exploatarea minieră şi să îi învestim în obiectivele din patrimoniu şi în celelalte programe de dezvoltare durabilă, doar investiţia în patrimoniu (100 de milioane de dolari, în toate obiectivele de patrimoniu importante din zonă: Monumentul Funerar de la Tăul Găuri, Parcul arheologic Carpeni, zona protejată Piatra Corbului, centrul istoric Roşia Montana, galerii romane, toate aflate în afara zonei industriale). Împreună, mina, patrimoniul reabilitat şi investiţiile masive în infrastructura locală vor crea premisele unui turism sustenabil în Roşia Montana, Abrud, Câmpeni şi în toată zona Munţilor Apuseni.”
Consiliul Național al Audiovizualui (CNA) a decis să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor aferente campaniei de promovare în spaţiul audiovizual a proiectului minier de la Roşia Montană.
CNA a motivat decizia de a interzice cele 11 spoturi ale Sindicatului Viitorul Mineritului/RMGC pentru că radiodifuzorii nu au respectat unele prevederi din Legea Audiovizualului, potrivit căreia comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei; să nu stimuleze comportamente dăunătoare mediului.
Crisitan Albu, președintele Sindicatului Viitorul Mineritului, anunță într-un comunicat că membrii sindicatului sunt șocați de decizia CNA „cu atât mai mult cu cât această decizie s-a luat în lipsa oricărei dezbateri, în care părțile să aibă șansa să-și expună punctul de vedere și să-și apere dreptul la exprimare”.