Benvenuti a Torino!

Corespondență de la Eurovision

Capitala Piemontului a găzduit timp de două săptămâni Eurovisionul, s-a transfomat într-o lume colorată și minunată, plină de muzică și voie bună.

Participanţii din 40 de ţări au ajuns să cunoască o faţă necunoscută o orașului. Când vorbim despro Torino ne fuge gândul la Juventus sau cei mai puţin pasionaţi de fotbal se gândesc la Fiat si familia Agnelli, dar Torino este mai mult decât un oraș industrial.

Torino a fost capitala regatului Sardiniei și prima capitală a Italiei între 1861 și 1865, este reședința Casei de Savoia. Urmele lor le găsim în tot orașul, 13 palate în oraș și 9 reședințe în regiunea Piemont au fost declarate patrimoniu UNESCO și fiecare merită să fie vizitate.

Una dintre ele a găzduit deschiderea Eurovisionului, vorbim despre Reggia di Venaria Reale, complexul se compune din palat cu parc amenajat pe o suprafața de 60 ha, satul Borgo care a fost construit pentru foștii servitori, precum si Parco della Mandria 3000 de ha fostul câmp de vânătoare al casei regale.

Palatul a fost cazarmă militară în al doilea război mondial, după care a fost abandonat si lăsat in paragina până în 1999 când statul italian a început cu renovarea si restaurarea complexului, astăzi este deschis pentru vizitatori și găzduiește expoziții, evenimente culturale si concerte.

Castello del Valentino este o altă rezidență aflată pe lista UNESCO care a găzduit anul acesta Eurovillage, spațiul în care se prezintă participanții publicului local cu mini concerte in aer liber.

Pala Olimpico, situata in parcul olimpic, amenajat pentru jocurile olimpice 2006, a găzduit scena Eurovisionului 2022. Un eveniment foarte divers anul acesta, cu piese pentru toate gusturile. Nelipsitele balade, dance, latino, rap, etno si rock; pe scurt: „de toate pentru toți”.

Romania’s WRS performing at the Second Semi-Final

România a reușit după cinci ani să se califice pentru marea finala si a ocupat locul 18.

WRS cu piesa Llamame a încântat publicul din sală și cel prezent în Eurovillage, din păcate publicul in faţa micului ecran nu a simțit la fel.

În schimb, frații de peste Prut au reușit să inspire întregul public cu Trenulețul, în clasamentul votului primit din partea publicului, Zbob și Zbub împreuna cu Frații Advahov, s-au clasat pe locul doi.

Moldova’s Zdob si Zdub & Advahov Brothers Performing at the first semi final

Întrecuți doar câștigătorii acestei ediții: Kalush Orchestra cu piesa dedicatei mamei lui Oleh, Stephania. Juriul internațional a clasat piesa pe locul 4, cu ajutorul publicului au ajuns pe primul loc.

O decizie controversată, a fost mai mult o decizie de simpatie și solidaritate, nu a fost recompensată cea mai bună melodie sau cea mai bună interpretare.

Nu a fost nimic surprinzător, având în vedere cea ce se întâmplă în momentul de fată pe teritoriul Ucrainei.

Discuția de jurizare la Eurovision se poartă de mulți ani și va nemulțumii mereu publicul, fanii și experții. Să nu uităm că este un concurs care poate fi câștigat doar de o echipă, lucrul important este să participi, să reprezinți țara cu mândrie.

După Eurovision este înainte de Eurovision, au început deja pregătirile pentru ediția 2023, vom vedea în următoarele luni unde ne vom revedea cu frumoasa lume a muzicii și a bucuriei.

Cristina Popi  

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.