BERD: România este independentă energetic

Un grafic publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – BERD, bazat pe un studiu KPMG, arată că România nu este dependentă de gazele de la Ruşi.

Romania are in prezent o pondere in consum a gazului importat de doar 18%, restul fiind asigurat de productia interna. De fapt, tara noastra este singura din regiune independenta energetic in privinta gazelor: toate celelalte state avand o pondere a gazului important in consumul intern de peste 60%.

Analiza BERD despre implicatiile exploatarii gazelor de sist arata ca acestea pot contribui la diversificarea resurselor energetice si la reducerea dependentei de importuri, in conditiile in care, dupa cum se vede si din grafic, toate tarile Europei de Est, mai putin Romania, depind de gazul importat în principal din Rusia.

Cu toate acestea, un studiu recent arată că dependenta de gazele de import ar putea să rămână în continuare în jurul valorii de 60%, chiar si cu dezvoltarea gazelor de sist, din cauza costurilor relativ reduse la transportul de gaze naturale prin conducte în raport cu noua productie de gaze de sist. Prin urmare, este putin probabil ca tările în care este prezenta BERD să devină independente in privinta aprovizionarii cu gaze.

Chiar si fără productia sau resursele de gaze de sist, tările pot profita de beneficiile indirecte ale dezvoltarii gazelor de sist la nivel global, ce va permite cresterea importurilor de gaze lichefiate, se mai arata in raportul BERD.

Sursă: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.