Bienala de la Dakar, întâlnire majoră a artei africane contemporane

Săptămâna trecută a debutat cea de a 13-a ediţie a Dak’Art, una dintre cele mai importante manifestări ale artei africane contemporane, organizată o dată la doi ani în Senegal, relatează AFP. Timp de o lună, evenimentul reunește câteva sute de artişti şi profesionişti ai artelor.

Expoziţia internaţională „Une Nouvelle Humanité” va găzdui operele unui număr de 75 de artişti veniţi din 33 de ţări. Ea are drept temă „l’Heure rouge” (Ora roşie – n.r.), expresie desprinsă dintr-o piesă a lui Aimé Césaire, „Et les chiens se taisaient”, care vorbeşte despre emancipare şi libertate.

Festivalul, care se va derula până la 2 iunie, va fi punctat de întâlniri şi discuţii pe tema artei contemporane africane, de manifestări pentru tineret şi de un număr foarte mare de vernisaje.

„Să facem din Dakar o capitală strategică a reflecţiilor şi de dezvoltare a producţiilor artistice de pe continent. Să amorsăm împreună un nou punct de cotitură a istoriei noastre”, a declarat cu prilejul ceremoniei de deschidere de la Grand Theatre din Dakar preşedintele comitetului de orientare a Bienalei, Baidy Agne.

„Ora roşie este percepută ca un moment de realizare, un moment de trezire. Africa o cere, o Africă nouă”, a adăugat el.

Tunisia şi Ruanda sunt ţările invitate de onoare la festivalul „In” de la această ediţie. Festivalul „Off” va găzdui, la rândul său, circa 300 de evenimente în numeroase locuri din Dakar (galerii, spaţii publice, hoteluri) şi în întreaga ţară.

Dacă deja a reuşit să-şi facă o reputaţie în catalogurile de vânzări la licitaţie şi în galeriile din ţările bogate, arta contemporană africană are dificultăţi în a-şi găsi locul în rândul colecţionarilor şi a publicului de pe continentul său de origine, comentează AFP.

Preşedintele senegalez Macky Sall a făcut aluzie la acest lucru în discursul susţinut joi, la deschiderea bienalei. „Vizibilitatea creaţiei contemporane s-a ameliorat în ceea ce priveşte indicatori precum cifra de afaceri, preţul mediu al unei opere, numărul de expoziţii, nivelul de recunoaştere”, a spus el.

Cel care foarte probabil va candida la un al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din februarie 2019, Macky Sall a anunţat că ajutorul de stat pentru Dak’Art a crescut de la 500 de milioane la un miliard de franci CFA, respectiv de la 750.000 de euro, la 1,5 milioane de euro.

Prima ediţie a Dak’Art a fost organizată în 1992, după o întâlnire dedicată cu doi ani înainte literelor.

Ediţia din 2018 va prilejui şi un omagiu pentru una dintre cele mai mari figuri ale artei senegaleze, sculptorul Ousmane Sow, decedat la vârsta de 81 de ani, în decembrie 2016.

Casa artistului cunoscut pentru sculpturile sale monumentale de războinici care au făcut înconjurul lumii, situată într-o suburbie din Dakar, este deschisă publicului începând de sâmbătă, 5 mai a.c.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.