Australia: O treime dintre speciile ameninţate nu fac obiectul unor monitorizări

O treime dintre speciile australiene ameninţate cu dispariţia nu fac obiectul unor monitorizări, au anunţat vineri oamenii de ştiinţă, care afirmă că aceste vieţuitoare ar putea să dispară „în tăcere” de pe Terra, fără ca nimeni să observe extincţia lor, informează AFP.

Threatened Species Recovery Hub, un program public de protejare a faunei, a realizat primul studiu naţional despre monitorizarea păsărilor, mamiferelor, broaştelor, peştilor de apă dulce şi reptilelor ameninţate cu dispariţia. În total 217 specii nu sunt monitorizate.

Planetele şi insectele nu au fost incluse acest studiu.

Specialiştii de la Threatened Species Recovery Hub au adăugat că rezultatele studiului sunt alarmante pentru toate grupurile de vieţuitoare analizate, deşi monitorizarea păsărilor stă puţin mai bine din acest punct de vedere, graţie unei comunităţi entuziaste de cercetători şi unui număr mare de voluntari.

În schimb, jumătate dintre peştii ameninţaţi cu dispariţia nu sunt monitorizaţi deloc, iar reptilele au la rândul lor o soartă care nu este deloc de invidiat.

„Global, peste o treime dintre animalele ameninţate din Australia nu fac obiectul niciunei monitorizări, iar atunci când există totuşi o monitorizare, aceasta este adeseori inadecvată”, a explicat Sarah Legge, coordonatoarea studiului.

„Acest fapt pune în pericol speciile”, întrucât cercetătorii nu ştiu dacă populaţiile cresc sau scad, nu cunosc motivele acestor schimbări şi nici măsurile pe care ar trebui să le implementeze, a adăugat ea.

„Când ne dăm seama că există o problemă, este posibil să fie prea târziu pentru a acţiona. Numeroase persoane nu îşi dau seama de caracterul vital pe care monitorizarea îl are pentru administrarea biodiversităţii ameninţate”, a mai spus Sarah Legge.

Luna trecută, Threatened Species Recovery Hub a prevenit deja că rata de extincţie a mamiferelor australiene, una dintre cele mai ridicate din lume, ar putea să se agraveze dacă nu vor fi făcute anumite eforturi.

Dispariţia potenţială a 10 specii de păsări şi a şapte specii de mamifere ar putea fi evitată dacă autorităţile ar fi conştiente de riscurile existente, afirmă participanţii la acest program.

Noul studiu confirmă dezvăluirile făcute de postul naţional de televiziune din Australia (ABC), potrivit căruia guvernul de la Canberra prevede o reducere cu 30% a angajaţilor din departamentul de biodiversitate şi conservare din cadrul Ministerului Mediului. Oamenii de ştiinţă au denunţat acea decizie, pe care o consideră „o calamitate”.

Principalele cauze identificate care explică declinul speciilor din Australia sunt distrugerea habitatelor, vulpile şi pisicile care s-au sălbăticit după ce au fost abandonate în natură şi care au devenit prădători redutabili.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.