Păsările migratoare, campioane ale optimizării

De ce păsările migrează spre locaţii atât de periculoase şi de îndepărtate? Pentru că hrana pe care o pot găsi acolo merită deplasarea, în raport cu energia pe care o consumă pentru a-şi atinge obiectivul, se arată într-un studiu publicat luni şi citat de AFP.

„Migraţia permite optimizarea balanţei lor de energie”, a declarat AFP, Marius Somveille de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi coautor al studiului.

Şi de ce nu rămân la tropice unde hrana este mereu abundentă, indiferent de anotimp? Pentru că acolo găsesc o concurenţă prea mare cu alte specii, se arată în studiul publicat de revista Nature Ecology & Evolution.

„Această balanţă energetică depinde foarte mult şi de ceea ce fac celelalte specii”, potrivit lui Marius Somveille.

„S-ar putea să fie mai eficient să trăiască în deşert, unde nu mai există altcineva, decât într-o pădure tropicală foarte bogată în alte specii” concurente, notează expertul.

Cercetătorul şi colegii săi au creat un tipar al mişcării păsărilor între cele două anotimpuri (vara şi iarna).

„Am putea crea un tipar şi pentru alte tipuri de specii, pentru peşti sau mamifere marine, adaptând evident consumul de energie şi datele privind resursele pentru fiecare dintre ele”, a precizat cercetătorul.

Tiparul ar putea fi de asemenea util pentru a studia migraţiile în vremurile străvechi, sau pentru a putea prevedea viitoarele deplasări ale speciilor, ca urmare a schimbărilor climatice.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.