Bilanţul Sărbătorilor: Aproape 1.600 de permise reținute și peste 2 milioane artificii confiscate

Aproape 1.600 de permise au fost reținute și peste 2 milioane de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiști în perioada sărbătorilor, timp ce pompierii au avut în medie 906 intervenții pe zi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o analiză a evenimentelor care au avut loc în perioada 25 decembrie 2013 – 2 ianuarie 2014, perioada sărbătorilor de iarnă, principala concluzie rezultată fiind aceea că sărbătorile de iarnă nu au fost marcate de evenimente majore care să fi afectat siguranța cetățenilor.

Din punct de vedere al menținerii ordinii publice au fost desfășurate 23.242 de misiuni la care se adaugă și participarea cu efective la cele 984 de evenimente publice ocazionate de sărbătorile de Crăciun și petrecerile de Revelion. La niciuna dintre aceste manifestări nu au existat incidente.

Structurile de aplicare a legii s-au concentrat asupra unor categorii de fenomene specifice acestei perioade, realizând peste 3.000 de acțiuni de control.

În ceea ce privește comercializarea articolelor pirotehnice au aplicate peste 100 de amenzi în cuantum total de 166.481 lei, fiind confiscate 2.087.280 de bucăți articole pirotehnice. Aceste acțiuni cu caracter preventiv au contribuit la reducerea semnificativă a numărului de accidente cauzate de folosirea petardelor.

Pe linia combaterii criminalității au fost prinși în flagrant 1.374 de suspecți pentru comiterea unor fapte penale și identificați 227 de autori necunoscuți. Pentru comiterea de infracțiuni au fost cercetate 2.772 de persoane, dintre acestea 112 fiind reținute și 73 arestate preventiv. Totodată, angajații Ministerului Afacerilor Interne au depistat și prins 43 de urmăriți național.

Siguranța rutieră a fost un alt palier important al activității MAI în această perioadă în care s-a acționat cu peste 9.000 de polițiști, în schimburi, 24 din 24 de ore, în misiuni preventive, de fluidizare a circulației rutiere, dar și pentru sancționarea celor care, prin comportamentul lor, au pus în pericol siguranța tuturor celor aflați în trafic.

În perioada analizată, polițiștii au organizat 1.611 acțiuni și au aplicat peste 45.000 de sancțiuni contravenționale, reținând 1.586 permise de conducere. Valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate este de 5,5 milioane lei.

În urma accidentelor rutiere au murit 42 de persoane și au fost rănite grav 174 de persoane.

În ceea ce privește Poliția de Frontieră, în perioada analizată, peste 130.000 de autoturisme au tranzitat punctele de trecere a frontierei. Totodată, au fost înregistrate tentative de intrare frauduloasă în țară – 78 de persoane fiind depistate încercând să traverseze ilegal frontiera. Printre acestea, au existat și grupuri de cetățeni sirieni sau afgani, fie pe frontiera maritimă, fie pe cea terestră.

În mod deosebit, s-a remarcat munca pompierilor militari – în perioada de vacanță, aceștia intervenind la 8.154 de evenimente, reprezentând o medie de 906 evenimente/zi. Dintre acestea 554 au fost incendii, în care și-au pierdut viața 18 persoane, iar alte cinci au fost rănite.

Dintre incendiile care au necesitat intervenția pompierilor, majoritatea au fost cauzate de neglijența proprietarilor sau de instalații improvizate la sistemul de gaze.

În plus, pompierii salvatori ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit la 27 de descarcerări, la 7.082 de cereri de acordare de asistență medicală și la alte 460 de situații de urgență.

Inspectoratul General de Aviație a desfășurat în această perioadă 31 de misiuni de tip SMURD.

În toată această perioadă de vacanță, Ministerul Afacerilor Interne a avut o activitate permanentă, având la muncă aproximativ 50.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.