Birocrația de la Bruxelles și corupția guvernelor sporesc euroscepticismul

Pandemia a înrăutățit corupția în întreaga Uniune Europeană, arată Transparency International, cetățenii având uneori nevoie de conexiuni personale pentru a primi îngrijiri medicale, iar unele guverne folosesc criza pentru propriul lor câștig.

După ce a chestionat peste 40.000 de persoane din cele 27 de state membre ale UE în perioada octombrie-decembrie 2020, organizația a constatat că aproximativ 30% dintre europeni s-au bazat pe favoruri sau prieteni bine conectați pentru a accesa serviciile de sănătate din sectorul public în plină pandemie. Șase procente dintre respondenți au apelat la plata unei mite directe.

Sănătatea, în special, a reprezentat un punct fierbinte de corupție”, punctează Transparency. Ratele de mită în sectorul sănătății au fost cele mai ridicate în România și Bulgaria, în timp ce apelul la „pile, cunoștințe și relații” s-a întâmplat cel mai frecvent în Republica Cehă și Portugalia.

Pe de altă parte, foarte mulți respondenți afirmă că guvernele lor nu abordează pandemia într-un mod transparent. În Franța, Polonia și Spania, în medie, 60% dintre cei chestionați percep situația în acest fel.

Autorii raportului au evidențiat Ungaria și Polonia drept țări care utilizează criza ca „o scuză pentru a submina democrația”, prin impunerea unor reglementări care slăbesc instituțiile democratice.

Alți politicieni au văzut acest lucru „ca pe o șansă de a obține profit”, punctează Transparency, arătând cu degetul spre activitățile de lobby pentru achiziții demăști și de scandalurile în care au fost implicați parlamentari din țările unde aceste activități sunt și controlate.

„Relațiile confortabile” dintre guverne și sectorul privat

Privind dincolo de criza sănătății, sondajul a constatat că o treime dintre rezidenții UE consideră că, în ansamblu, corupția se înrăutățește în țara lor, și că, în general, guvernul național face o treabă proastă în abordarea problemelor generate de criză. Un element pe care Transparency îl consideră un semnal de alarmă pentru decidenți este faptul că europenii sunt foarte atenți la

„relațiile confortabile” dintre guverne și sectorul privat și la ușurința aparentă cu care companiile își pot reduce facturile fiscale. „Aceste rezultate ar trebui să fie un apel de trezire”, spune Michiel van Hulten, directorul Transparency International UE.

Legat de percepția negativă a europenilor despre guvernele lor, iată și viziunea în legătură cu conducerea de la Bruxelles. Majoritatea germanilor cred că sistemul politic al UE are defecte majore, puse într-o crudă lumină de pandemie și de reacția la aceasta, în special pe direcția vaccinării.

Cincizeci și cinci la sută dintre germani, o creștere de 11 la sută din noiembrie, consideră că Uniunea este înglodată în acel tip de birocrație care este similar cu eșecul. Rezulatele studiului realizat de Consiliul European pentru Relații Externe reprezintă cea mai puternică creștere a deziluziei cetățenilor comunitari dintr-o mare putere a blocului comunitar.

De asemenea, patruzeci și nouă la sută dintre germani declară că au puțină sau foarte puțină încredere în Bruxelles. Printre nemulțumirile germanilor se numără, printre altele, activitatea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca și faptul că „integrarea în UE a mers prea departe”.

Dând exemplul Marii Britanii, care a reușit să intervină devreme pentru vaccinarea populației, Consiliul European pentru Relații Externe punctează, într-un comunicat, că „performanța slabă a UE în ceea ce privește lansarea vaccinurilor riscă să transforme Brexit dintr-o poveste de avertizare într-o poveste de eliberare de birocrația lentă a instituțiilor de la Bruxelles.

Rezultatele Germaniei în cadrul sondajului nu sunt unice, chiar dacă sunt de departe cele mai semnificative din perspective cifrelor. În Franța, unde dezaprobarea pentru UE este deja răspândită, numărul persoanelor care credeau că Bruxelles-ul este rupt de realitate a crescut de la 60% în noiembrie la 62% în aprilie. În Spania, rezultatele au fost de 50-52%, în Portugalia 31-33% și în Danemarca 25-28%.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.