Scandalul lobby-ului fostului premier Cameron schimbă legea în Marea Britanie

Miniștrii britanici urmează să aibă interdicție de a face lobby până la cinci ani după ce au părăsit funcția și, de asemenea, ar putea fi sancționați în caz de încălcare a normelor, anunță autoritatea de supraveghere anticorupție.

Lordul Evans, președintele comisiei pentru standarde în viața publică, a făcut propunerea într-o revizuire de urgență, în urma scandalului Greensill.

Noile reglementări prevăd, printre altele, introducerea unor clauze antilobby în contractele de muncă ale miniștrilor, consilierilor speciali și funcționarilor publici, proiectarea unui sistem de posibile sancțiuni civile pentru încălcarea regulilor, interdicție pentru miniștri de a ocupa, timp de doi ani, locuri de muncă în sectoare asupra cărora aveau responsabilități directe atunci când erau în funcție, acordarea puterii de supraveghere a numirilor, iar pe de altă parte, guvernul va trebui să facă publice detalii despre lobby la fiecare patru săptămâni, și nu trimestrial, precum și reglementarea numirii directorilor neexecutivi în departamentele din Whitehall, pe care politicienii îi numesc „prieteni”.

Așadar, fostul premier David Cameron, care a reușit să revolte o țară întreag cu lobby-ul fără perdea pe care l-a făcut, a declanșat o reacție la care probabil nu se aștepta. Intervenția Lordului Evans, care a fost șef al MI5, este un răspuns la acuzațiile că regulile vor continua să fie încălcate de foști miniștri, consilieri speciali și înalți funcționari publici după ce părăsesc funcția.

Raportul cere o revizuire masivă a regulilor, în încercarea de a opri sistemul ușilor rotative, care le permite foștilor oficiali să-și folosească în continuare contactele în domeniul privat, unde de regulă se instalează în posture călduțe și bine plătite. Iar la o adică, dacă există împrejurări favorabile, se pot întoarce în politică, așa cum vă detaliam într-o emisiune anterioară. Iată, deci că britanicii nu ezită să intervină.

David Cameron a trimis un mesaj în numele Greensill Capital, o firmă de finanțe care l-a angajat ca lobbyist, cerând Guvernului să modifice regulile pentru a permite firmei să primească împrumuturi pentru facilități de finanțare Covid.

Ancheta a dat la iveală faptul că fostul premier l-a supus pe Matt Hancock, ministrul Sănătății, și pe alți miniștri, unui potop de mesaje și texte WhatsApp. Lex Greensill, un finanțator australian, a primit acces la 11 departamente din Whitehall, fiind numit consilier oficial al guvernului, fără nicio transparență. (R.I.)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.