Salariile uriașe ale șefilor multinaționalelor, intangibile

Unii angajați au început să se cam sature de diferențele uriașe dintre salariile lor și ceea ce câștigă șefii corporațiilor – CEO McDonald’s câștigă de aproape 2.000 de ori mai mult decât angajatul mediu al companiei, la Starbucks, raportul de salarizare este de 1.675 la 1, iar la la Facebook, este de 94 de ori mai mult. Și acestea nu sunt decât exemple de companii cunoscute în toată lumea.

Mulți consideră că diferența dintre cea mai mare și cea mediană salarizare a unei companii, cunoscută sub numele de raportul salarial, nu ar trebui să fie ridicată – o opinie care se extinde în întreaga lume și i-a determinat pe unii oficialii guvernamentali să propună taxe pentru companiile care mențin un raport de plată peste un anumit prag.

Aceste măsuri, care au sporit în ultimii ani, vizează inegalitatea ș.bineînțeles, au o anumită component politică – angajații trebuie să vadă că schimbarea este posibilă și că sunt auziți de decidenți. De la ce a pornit acest trend?

În 2019, printre cele mai mari 500 de companii listate la una dintre bursele din SUA, diferența medie dintre CEO și salariul mediu al lucrătorilor a fost de 264 la 1.

„Atunci când am dat peste raporturile salariale ale CEO de la companiile mari, cotate la bursă, am fost șocat. Scara este aproape prea mare pentru a fi înțeleasă”, spune Bhavya Mohan, profesor de marketing la Universitatea din San Francisco. Potrivit datelor unui studiu extins, o mare parte dintre participanții angajați nici nu-și imaginează ce se întâmplă, estimând că raportul dintre salariul maxim și salariul mediu este cam de 10% din cifra reală.

900% față de 11%

Dacă la prima vedere s-ar putea crede că devoalarea acestor diferențe uriașe nu are de ce să dea dureri de cap geialilor CEO, care își merită fiecare bănuț, nu este deloc așa: cercetările lui Mohan au arătat că, în Elveția, vânzările au scăzut exact în dreptul acelor companii unde s-au înregistrat raporturi foarte mari, care au ajuns în spațiul public.

Dincolo de Ocean, doi comercianți de haine comparabili ca acoperire de piață au oferit tot felul de bonusuri clienților, dar când s-a aflat că în dreprul unuia dintre ei diferența de salariu dintre CEO și angajații de nvel mediu era de 705 la 1, majoritatea cumpărătorilor a trecut la competitorul care înregistra un raport de… 3 la 1, susține Mohan.

Inegalitatea salarială a devenit tot mai gravă începând cu anii 1980 și creșterea pieței libere. Salariul mediu al unui CEO în SUA a crescut cu peste 900% între 1978 și 2014, comparativ cu doar 11% pentru salariul mediu al lucrătorilor.

Aceste practici au continuat chiar și în timpul pandemiei Covid-19, o serie de companii tăind locuri de muncă mai puțin plătite, dar stimulând în același timp pachetele de compensare ale directorilor.

Toate acestea i-au determinat pe activiști să ia atitudine împotriva acestor practice corporatiste, care sunt la nivelurile cele mai înalte în SUA.

O modalitate de a aborda problema este perceperea de impozite împotriva celor mai severe astfel de diferențe. Portland, cel mai mare oraș din Oregon, a fost primul care a implementat cu succes un impozit pe rapoarte salariale ridicate.

În 2016, orașul a adoptat o lege care percepe o taxă suplimentară de 10% pentru orice companie cotată la bursă care operează local dacă CEO-ul a câștigat cel puțin 100 de ori salariul mediu. Impozitul a crescut la 25% pentru un raport de 250 la 1.

Potrivit unui purtător de cuvânt al orașului Portland, în 2019, ultimul an complet pentru care sunt disponibile date, rata taxei salariale a crescut aproape de 4,9 milioane de dolari (3,46 milioane de lire sterline).

Deși sumele colectate în fiecare an au fost modeste, susținătorii legii i-au inspirat și pe alții. În 2020, San Francisco a adoptat o lege similar, iar în martie 2021, a fost introdusă în Congres Legea privind plată în plus pentru câștigurile excesive ale CEO.

Politicienii americani au propus chiar o serie de proiecte de lege similare în toată țara, iar mișcarea de taxare ar fi declanșată la nivelul 50 la 1 pentru companiile care câștigă cel puțin 100 milioane de dolari pe an. Măsura din San Francisco se va aplica încasărilor brute ale marilor companii private și publice și se așteaptă să crească veniturile de cel puțin 12 ori față de Portland.

Raport corect: 25:1

Sarah Anderson, de la Institute for Policy Studies, care este unul dintre cei mai importanți susținători ai raporturilor salariale mai restrânse, consideră că acum este un moment cheie pentru a propulsa mișcarea.

Tocmai am trecut printr-un an în care lucrătorii din prima linie au demonstrat cât de esențiali sunt pentru economia noastră și pentru sănătatea noastră publică. Și a făcut și mai evident că nu o persoană din biroul directorului executiv creează practic valoare individuală. Un raport în jurul valorii de 25 la 1 ar fi corect. Cu alte cuvinte, dacă un CEO câștigă 5 milioane de dolari, salariul mediu la firma respectivă ar trebui să ajungă la 200.000 de dolari”.

Cu toate acestea, nu toată lumea este vândută.

Kevin Murphy, profesor de finanțe și economie la Universitatea din California de Sud, punctează că în prezent, salariile enorme ale executivilor nu apar sub forma salariilor de bază, ci în acțiuni și performanță.

Pachetele de plată sunt compuse în acest fel pentru că o lege din 1993 stabilea o limită de 1 milion de dolari, dar legea nu a dus la scăderea salariilor executivilor, așa cum se spera – și pachetele de compensare chiar au crescut, de fapt, întrucât firmelei au devenit tot mai generoase cu bonusurile. Murphy folosește această argumentație pentru a demonstra că

Mișcările autorităților împotriva salariilor mult prea mari ale CEO în comparație cu ale angajatului mediu sunt motivate politic, pentru că firmele vor fi și în continuare, așa cum au fost și până acum, în găsirea unor modalități de a ocoli aceste impozite.

Dacă ultimele câteva decenii sunt repere, salariul CEO va continua să crească mai mult, chiar și în ciuda măsurilor gen impozitare.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.