Blue Jasmine (2013): Deziluzie cu nuanțe tragi-comice

blllRegia: Woody Allen
Cu: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Sally Hawkins.
Gen film: Comedie, Dramă
Raiting: Imdb – 7.6 Rotten Tomatoes – 8

 „Blue Jasmine” (2013) este cel mai recent film în regia lui Woody Allen.  Câștigător al unui Glob de Aur, la categoria „cea mai bună actriță în rol principal”, lung-metrajul a intrat în cursa pentru Premiul Oscar, la două categorii: „cea mai bună actriță în rol principal” (Cate Blanchett)  și „cea mai bună actriță în rol secundar” (Sally Hawkins).

Filmul prezintă povestea lui Jasmine (Cate Blanchett), membră a înaltei societăți din New York, a cărei lume se prăbușește o dată cu aparent-fericitul mariaj al acesteia, cu afaceristul bogat Hal (Alec Baldwin).  Dorind să își refacă viața, Jasmine hotărăște să se mute la sora ei, Ginger (Sally Hawkins), într-un apartament modest din San Francisco.

Deși inițial Jasmine pare a fi o persoană arogantă, extrem de atașată de societatea exclusivistă a New-York-ului și foarte sigură pe sine, foarte curând Woody Allen îi dezvăluie adevărata personalitate; Jasmine este o femeie ce trăiește și se hrănește cu amintiri din trecut, dependentă de antidepresive și cu o tendință de a purta conversații cu propria persoană, în locuri publice. Mai mult de atât, se consideră nedemnă de soarta pe care o are, judecând chiar și pe acele persoane care reușesc, într-un fel sau altul, să aibă o existență mai bună decât a sa. Atitudinea snoabă, hainele elegante și felul de a vorbi, o plasează la pol opus de sora sa, Ginger.

Ginger este casieră într-un supermarket, mamă a doi copii, cu o căsătorie eșuată și un aparent gust pentru kitsch. Cu toate acestea, spre deosebire de sora sa, Ginger reușește să se bucure de viață, până în momentul în care Jasmine intervine în viața ei.

Firul narativ al peliculei variază între prezent și trecut, accentuând decepțiile suferite de cele două femei ce au în comun eșecul. Alternarea temporală are un efect devastator asupra lui Jasmine, ce pare a fi orientată constant spre viața plină de abundență de odinioară. Umorul negru nu lipsește din film, astfel că spectatorul devine martor al situației și comportamentului tragi-comic al femeii.

„Blue Jasmine” poate fi interpretat ca „Un tramvai numit dorință” al secolului XXI. Astfel, lung-metrajul lui Allen pare a aduce la viață personajele lui Tennessee Williams, portretizând drama unei lumi în care iluziile se împletesc cu realitatea, iar trecutul domină prezentul personajelor. Jasmine, asemenea lui Blanche DuBois, devine victima propriului destin, visând la viața confortabilă pe care a avut-o. Ambele sunt incapabile de a se adapta la prezent. Mai mult, ambele sunt decepționate de soții lor, astfel că momentul adevărului este cel ce declanșează declinul destinelor acestora. Atât Jasmine, cât și Blanche, își găsesc consolarea în diverse droguri: Blanche în alcool, Jasmine în antidepresive. Drama lor e cu atât mai mare întrucât situația materială le forțează să se mute cu surorile lor, ce fac parte din clasa de mijloc: Stella, respectiv Ginger.stanley chili

Stella și Ginger sunt femei cu așteptări realiste de la viață, ce se reușesc să se adapteze și să accepte ceea ce viața le oferă.  Stella este căsătorita cu Stalney, în timp ce Ginger este pe cale să se logodească cu Chili. Ambii bărbați sunt violenți, geloși și pasionali, considerând neprielnică influența surorilor asupra iubitelor lor. Mi se pare interesant cum, până și aspectul și vestimentația lui Chili par a aminti de Marlon Brando în faimosul rol din „Un tramvai numit dorință.” Similitudinea reiese și din scena în care Chili se duce în supermarketul unde Ginger lucrează, făcând o scenă de gelozie, după care începe să plângă. Intensitatea sentimentelor bărbatului trimit la faimoasa scenă din piesa lui Williams, când Stanley o strigă pe Stella din stradă, cu o voce din care reiese disperarea de a o pierde.

În privința bărbaților, Blanche și Jasmine au în comun dorința de a găsi un soț bogat, care să le asigure confortul de care au nevoie. Însă atunci când îi găsesc, ele le ascund adevărul privind trecutul și pretind a fi altceva decât sunt.

Prin „Blue Jasmine,” Woody Allen a reușit să își surprindă din nou fanii. Nici coloana sonoră nu este de ignorat, iar melodia recurentă este „Blue Moon.” Mai mult decât atât, renumitul regizor reușește să scoată la suprafață deziluziile lui Jasmine într-un mod uneori ilar. Totodată, interpretarea lui Cate Blanchett este una de excepție, justificând Globul de Aur primit, cât și nominalizarea la Oscar.

Vezi trailer aici:

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.