Vis de iarnă

Încerc de ore întregi să leg două fraze, dar fără succes. Îmi caut în minte şi găsesc sute de amintiri din perioada Crăciunului, Revelionului şi a zilelor ce le unesc. Nu reuşesc să creez o poveste astfel încât să îmbin toate sentimentele ce mă încearcă. Vreţi să ştiţi exact ce înseamnă pentru mine sărbătorile de iarnă?
Iarna înseamnă fericire. Un oraş întreg acoperit de zăpadă, beculeţe peste tot şi oameni ce pot fi descrişi doar prin cuvintele “geacă”, “fular” şi “căciulă” pentru că numai atât poate fi văzut din ei. Mirosul bradului din fiecare casă şi ţepii acestuia împrăştiaţi peste tot. Bomboanele ce îl îmbracă, însă faptul că au un gust îngrozitor nu poate fi lăsat deoparte. Mereu lipseşte un beculeţ din instalaţie, astfel încât după zeci de minute în care ai descurcat toate firele, regreţi că ai uitat să le verifici şi anul acesta. În dulapul cu decoraţii trebuie să existe ceva uitat de ani buni şi te opreşti din împodobit doar pentru a te juca cu un ursuleţ prăfuit sau pentru a desluşi ce scrie pe o felicitare. Te învârti în jurul bradului şi schimbi de nenumărate ori locul în care ai pus un glob de parcă urmează să fie măsurată distanţa dintre el şi un alt accesoriu. Simţi miros de vin fiert şi te îndrepţi spre bucatarie- te aşezi pe un scaun. Începi să vorbeşti cu cei alături de care te afli şi râdeţi povestindu-vă ce s-a mai întâmplat. “Îţi arunci un ochi pe masă” şi te bucuri că ai nu ştiu câte sortimente din care să alegi ceva de mâncare, doar e Crăciunul! Pahare ce se ciocnesc, cuţitul ce ajunge la farfurie, mesaje cu urări copiate de pe internet, râsete şi deodată linişte. Vă priviţi între voi, dar ascultaţi totul cu atenţie. Nimeni nu se mişcă. După câteva secunde petrecute în tăcere, unul dintre voi tuşeşte. “Sunt acasă!”, auziţi din dreptul uşii şi nu apucaţi să respiraţi de 2 ori că încep “Am plecat să colindăm…”. Nici de data asta nu i-aţi păcălit. N-am înţeles niciodată de ce în perioada aceasta toţi afonii îşi amintesc de talentul lor şi vin să îl împărtăşească cu nişte necunoscuţi, sperând să primească vreun trofeu?! În fine. Îi asculţi cu uşa deschisă, pentru că nu faci parte dintre cei care închid totul şi aşteaptă finalul cântecului şi îi premiezi pentru capacitatea deosebită de a deţine “o ureche muzicală” care aude şi dincolo de uşa ta. Desfaci o portocală şi laşi cojile pe masa pentru că degajă un “miros frumos”. Te întorci la tine în cameră, porneşti televizorul şi te uiţi la “Singur acasă” regretând că tu nu ai fost uitat niciodată, pentru a te bucura de o asemenea aventură.
Iarna este fericire, te simţi din nou ca la 8 ani. Te joci cu bulgări de zăpadă şi îl aştepţi pe Moş Crăciun. Mănânci zeci de dulciuri şi nu te gândeşti la kilogramele în plus. Te bucuri de beculeţe de sărbătoare, de artificii, de culori. Cauţi toţi banii pe care îi ai şi te gândeşti la ceva special cu care să-l uimeşti pe cel pe care-l iubeşti. Îi cumperi în cele din urmă o jucărie pentru că doar ea te-a atras şi o pui într-o cutie plină cu poze vechi. Îl laşi să retrăiască toate momentele pe care le-aţi avut împreună şi te îndrăgosteşti încă o dată când îi surprinzi zâmbetul de copil. Ascultaţi colinde şi începeţi să râdeţi la auzul cuvântului “ler” care nici până astăzi nu are o definiţie.
Iarna înseamnă fericire. Perioada rece în care tot ce-ţi doreşti este să primeşti o îmbrăţişare. Sanie, patine, skiuri, celofan. Ciocolată caldă sau vin fiert, iar. Fes cu ciucuri şi mănuşi fără degete. Nas roşu şi Orion pe cer, constelaţie ce dispare în luna februarie. Decembrie este luna cadourilor, însă mulţi percepem acest cuvânt greşit. Scopul unui cadou este să provoace un zâmbet pe faţa celui care-l primeşte. Nu are importanţă cât costă sau de la ce firmă e, dacă e vizibil sau nu. “Tot ce-mi doresc de Crăciun eşti tu”. Asta înseamnă fericire.

Leontina IENCIAN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.