Vis de iarnă, episodul doi: Că o dată e Crăciunul

Crăciunul. Perioada magică a fiecărui an, atunci când gândurile bune ne adună pe toţi alături de cei dragi. Simţurile ne sunt gâdilate din toate părţile de bucatele aşezate festiv pe mese, iar colindele ne amintesc de perioada copilăriei, când mergeam cu toţii la săniuş. Bradul frumos împodobit tronează în sufragerie, iar şosetele cu Moş Crăciun stau agăţate peste tot prin casă, în aşteptarea cadourilor ce urmează a fi livrate către fiecare, în funcţie de „cât de cuminţi am fost”. Crăciunul acesta sigur o să fie unul magic, aşa ne spunem în fiecare an. Stop magie. Derulaţi cadrul.

Magazinele devin adevărate furnicare de oameni agitaţi şi nervoşi, care se află în căutare de cadouri perfecte. Şi mai ales, se duce lupta pentru provizii. Multe provizii, cât mai multe. Aproape că simţi sfârşitul apocaliptic al lumii cum se apropie. Banii apar şi dispar şi ei, la fel de magic. În pieţe, te simţi asemeni unui vânător care urmează să îşi obţină trofeul suprem: bradul perfect. Lumini şi beculeţe peste tot. Şi mai ales, miros de mici şi de cârnaţi la tarabele aşezate strategic prin oraş, că doar „vine Crăciunul” şi căsuţele de lemn cu grătare apar precum ciupercile după ploaie. Lista de cumpărături pare o eternitate, aproape că seamănă cu lista Sfântului Petru. Dar te îmbărbătezi, fiindcă o dată e Crăciunul!

Ajungi obosit acasă, dar poate victorios ca după o adevărată bătălie. Bravo ţie, ai rezistat cotropitorilor şi invaziei hoardelor barbare cu care a trebuit să te lupţi în căutarea celui mai frumos brad. Şi a celei mai frumoase fripturi. Acasă, respiri uşurat. Ai reuşit şi de data asta.

Dar asta, dragul meu, e doar liniştea de dinaintea furtunii. Zeci de soluţii de curăţat apar ca din senin şi brusc, te simţi ostatic într-o lungă serie de treburi şi curăţenii de tot felul, căci o dată e Crăciunul. Dar parcă altfel se freacă un covor atunci când pe fundal cântă Hruşcă la player că „leru-i ler”. Îţi spun eu, nu se compară cu nimic. Când ai obosit de frecat faianţa şi geamurile, parcă şi ţie îţi vine să cânţi „Linu-i lin şi iarăşi lin”. Tu însuţi ai devenit lin, într-o fuziune perfectă cu acel colind. Vezi, bravo! Te-a pătruns spiritul sărbătorilor. Dar capul sus, soldat! În armată ar fi fost mai greu.

Lupta contra cronometru se mută în bucătărie. 10 sarmale învârtite pe minut. Chiar şi sporturile s-au mutat în bucătărie. Proba de lungime şi de viteză se dă la cârnaţi. Un adevărat meci de box se naşte: tu vs. Cozonacii. Nu ai voie să cedezi, trebuie să dai la pumni în aluat până la ultima ta suflare, trebuie să câştigi acest meci. Îi arăţi tu lui!

Stop cadru. Derulaţi.

Linişte. Căldură. Miros de turtă dulce. Tot ce ţi-a mai rămas de făcut este să stai, să îţi tragi sufletul şi să te bucuri de sărbătoare. Stai liniştit, în câteva zile îţi va trece şi febra musculară. Serveşte nişte cozonac.

Că o dată e Crăciunul. În fiecare an.

Leru-i ler şi…La mulţi ani!

Ana Maria IWADA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.