Boagiu şi Şova, acuzaţii reciproce

Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu a depus, miercuri, o plângere penală la Parchetul General împotriva ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, pentru “acţiunea suspectă a ministrului reclamat de ascundere a contractului original cu Bechtel semnat în anul 2003 de guvernul Adrian Năstase”, potrivit unui comunicat de presă transmis de PDL.

“Îl acuz public pe Dan Şova de faptul că ascunde contractul original cu Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un guvern al României”, a spus Boagiu.

Deşi contractul cu Bechtel, prin care statul a plătit 1,4 miliarde de euro pentru doar 52 km de autostrăzi, a fost reziliat în urmă cu două luni, abia în urmă cu o săptămână a fost desecretizat, însă numai parţial.

Astfel, au fost date publicităţii acordurile de modificare din 2006 şi 2011, însă contractul iniţial, din 2003 a fost publicat incomplet, fără anexe. Şova a motivat că acest prim contract nu a putut fi declasificat pentru că momentan originalul nu este de găsit.

La rândul său,Ministrul pentru Proiecte de infrastructură a declarat, la Realitatea TV, că, dacă Anca Boagiu a făcut plângere penală împotriva sa privind „ascunderea” contractului cu Bechtel, atunci aceasta se face vinovată de denunţ calomnios, motiv pentru care i se va face o plângere penală.

În privinţa contractului cu Bechtel, Şova susţine că documentul original, de care este nevoie formal pentru procedura desecretizării, este „căutat” de Corpul de Control al premierului şi că cei vinovaţi de dispariţia acestuia vor răspunde penal.

„Eu sper că dna Boagiu nu a reclamat faptul că aş ascunde contractul, când faci o plângere susţinând evident un lucru fals, se numeşte o infracţiune de denunţ calomnios. Dacă a făcut plângere penală că aş ascunde eu, va avea o plângere penală pe cinste din partea mea, care nu va fi o glumă”, a spus Dan Şova, la Realitatea TV.

În privinţa documentului original, Şova susţine că mijloacele de căutare ale Corpului de Control se reduc la formularea unor adrese către instituţiile care il puteau deţine. „S-a făcut o cerere inclusiv la DNA pentru a preciza dacă originalul e află la ei. Următorul pas, dacă nicio instituţie nu va spune că are, ne vom adresa şi Companiei Bechtel. Corpul de Control deja s-a adresat probabil, dar fiind in concediu nu sunt updatat, pentru a spune dacă vor dori originalul dânşilor. Toată lumea are acest contract, dar în copie, dar desecretizarea ţine de procedură formală, trebuie să aplici ştampila de desecretizare pe contractul original. Există mai multe copii care se află în posesia celor care au dreptul. Cei vinovaţi de dispariţie vor răspunde penal”, a mai spus ministrul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.