Primul autobuz cu alimentare prin inducție, pe străzile din Coreea de Sud

Iată o metodă prin care ar putea fi încărcate autovehiculele electrice în viitor: un oraș sud-coreean testează autobuzele electrice care se alimentează cu ajutorul cablurilor îngrogape sub carosabil.

Cablurile creează câmpuri magnetice pe care un dispozitiv montat pe dedesubtul autobuzelor le transformă în electricitate. Alimentarea de acest fel funcționează atât pe timpul cât autobuzele rulează cât și atunci când staționează.

Momentan, există două astfel de autobuze și au trasee de-a lungul unei rute urbane principale lungă de aproximativ 22 kilometri dus-întors. Administrația orașului Gumi plănuiește să suplimenteze flota de mijloace de transport în comun cu încă 10 autobuze așa-numite OLEV (Online Electric Vehicle) până în 2-15, potrivit Institutului de Științe și Tehnologii Avansate Coreea.

Tot cercetători de la același institut susțin că repsectivele câmpuri electromagnetice create de cablurile rutiere sunt destul de slabe încât să fie sigure pentru pietoni. În plus, cablurile devin active numai atunci când detectează tranzitul unui autobuz OLEV pe deasupra lor. Cinci până la 15% dintr-un carosabil trebuie să aibă cablurile respective prin el pentru ca autobuzele să poată rula pe el.

Înainte să lase „libere” autobuzele prin oraș, inginerii au testat încărcarea wireless pe capsule din campusul institutului introduse în caruseluri dintr-un parc de amuzament din Seoul.

Sursa: Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.