Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Bogdan Diaconu: Baconschi și Mișcarea Populară, apărătorii banilor lui Tokes

Publicat: duminică, 04 august 2013

Teodor Baconschi și Mișcarea Populară sunt primii apărători ai finanțărilor din Ungaria pentru Laszlo Tokes, împotrivindu-se modificării propuse de mine la legea partidelor politice în sensul interzicerii infuziei de bani din afara țării pentru activități politice în România prin intermediul ONG-urilor și fundațiilor, precizează deputatul PSD, Bogdan Diaconu într-un comunicat remis presei. Oponenții domniei sale, mai spune deputatul, sunt însă grijulii și cu propriile buzunare, finanțate din afara țării.

„Teodor Baconschi, mai nou vicepreședinte al partidului Mișcarea Populară, nu apără așadar numai banii veniți din Ungaria pentru Tokes, ci și banii care au intrat în buzunarul său ca angajat al Fundației Creștin-Dermocrate. Fostul ministru de Externe a beneficiat chiar el de finanțări prin fundațiile „Hanns Seidel“ şi „Konrad Adenauer“ la Fundația Creștin-Democrată înființată tot de el, unde s-a angajat pe un salariu de 2.000 de euro plătit din donațiile generoase din Germania. După cum se poate vedea și din atacul la propunerea mea, activitatea domnului Baconschi nu are nimic de a face cu civismul, chiar dacă nu a reușit să intre în Parlament, ci cu politica. Așadar, finanțarea externă pe care a primit-o domnul Baconschi prin intermediul Fundației Creștin-Democrate și din care și-a susținut activitatea politică nu reprezintă o ”verigă a unor reţele civice şi profesionale de nivel european”, cum declară fostul ministru, ci pur și simplu o finanțare externă orientată politic sută la sută.
Între timp, foștii pedeliști și-au creat un nou organism, Fundația Mișcarea Populară, numai bună de adus bani din afara țării, și de aceea Partidul Mișcarea Populară, brațul politic al fundației, vrea să oprească modificarea legii. Propunerea mea legislativă vizează exact acest gen de încrengătură între fundații și mișcări politice, care profită de lacuna legislativă și atrage bani străini prin ONG-uri paravan pentru a-i direcționa spre scena politică, în disprețul Constituției și al suveranității României. Reacția Mișcării Populare reprezintă un argument în plus pentru necesitatea adoptării acestei modificări legislative, fiind o dovadă clară a felului în care scena politică românească este influențată de bani străini prin intermediul așa-ziselor fundații civice.
Susțin pe deplin dreptul ONG-urilor de a se implica în progresul societății românești și de a primi finanțări externe în acest scop. De aceea, am venit în sprijinul societății civile printr-o propunere legislativă de modificare a art. 57 din Legea nr.157/2003, privind Codul Fiscal. Am propus ca dispunerea asupra destinaţiei a 2% din impozitul pe venit care pot fi direcționați către ONG-urile din România să fie efectuată pentru o perioadă de cinci ani consecutivi de la data optării pentru ca instituțiile non-profit să fie degrevate de efortul pe care îl fac în fiecare an pentru atragerea acestei sume. În felul acesta, ONG-urile vor putea să-şi concentreze eforturile pe desfăşurarea efectivă a activităţilor lor, iar nu pe atragerea celor 2 la sută, ceea ce implică cheltuieli de resurse umane și materiale suplimentare.
Propunerea a fost salutată ca benefică de o seamă de ONG-uri importante precum SMURD, Crucea Roșie, Transparency International sau Let’s Do It, România, și se află deja în dezbaterea parlamentară. Așadar orice acuzație că proiectul meu de modificare a finanțării din afara țării a activității politice ar afecta activitatea societății civile este neavenită. Singurele organizații non-profit care vor fi ”afectate” sunt cele care, sub paravanul civismului, desfășoară activități politice clare. Nu am ascuns scopul propunerii mele legislative care este exact cel de a ”afecta” sponsorizările mascate, adică de a interzice finanțările politice din afara țării care au efecte nocive asupra desfășurării democrației din România pentru că banii respectivi nu vin în mod gratuit, ci cu obligații și cu influențe ale unor guverne străine asupra politicilor românești.”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=11662

Publicat de la data aug. 4 2013. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 octombrie 2019, 12:16
 

N
Ceaţă
14°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:40
Apus: 18:19
Prognoza 24 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial noros
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 03:00 In zona : Județul Brăila;Județul Buzău: zona joasă; Se vor semnala : local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m

Loto

Horoscop

  • 235.534 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team