Năstase: Nu eu am semnat contractul cu Bechtel
Fostul premier Adrian Năstase s-a arătat surprins că varianta originală a contractului încheiat cu compania Bechtel s-ar fi putut pierde.
„În ceea ce priveşte ‘scrisoarea pierdută’, contractul pierdut, sigur că nu-mi vine să cred că un astfel de lucru se poate întâmpla în administraţie. (…)În primul rând, poate ar trebui să spun că nu eu am semnat contractul cu Bechtel. Primul-ministru nu semnează contracte, în principiu. Aici cred că e vorba de o neînţelegere. (…) Înţeleg că a fost desecretizat. Am înţeles explicaţiile lui Şova. Şova spune următorul lucru: ‘acesta este textul contractului, el a fost renegociat şi sunt nişte pasaje – care bănuiesc că sunt bolduite sau trecute în alt mod, sau arătate prin actele anexă la contract’. Deci oricine vrea să vadă textul iniţial, poate să-l vadă făcând un efort pentru a da deoparte elementele care au însemnat revizuirea lui ulterioară”, a declarat Adrian Năstase, la Antena 3, sâmbătă seara.
‘Nu s-a reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală, originalul semnat. Sunt copii, dar desecretizarea trebuie făcută pe contractul original. Colegii de la Ministerul Transporturilor mi-au spus: îl căutăm şi când îl avem îl punem pe site. Contractul desecretizat publicat, din 2006, este cel din 2003, updatat cu actele adiţionale din 2005 şi publicat în 2006. Noi am spus că trebuie să se vadă exact contractul din 2003, actele adiţionale separate şi contractul refăcut. Nu s-a găsit încă varianta originală din 2003. Avem zeci de copii. Dar desecretizarea ca să o faci, ca procedură, trebuie contractul original. Probabil o să îl găsească în câteva zile şi o să-l pună pe site’, a declarat Dan Şova.
Năstase: Băsescu a dus CSAT în derizoriu
Fostul premier Adrian Năstase a mai declarat că preşedintele Traian Băsescu a dus în derizoriu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, convocând o şedinţă la care nu s-a luat nicio decizie.
„Povestea cu CSAT: sunt nişte oameni în Guvern care nu înţeleg încă, de fapt, că CSAT, care este ultima instituţie pe care o controlează Traian Băsescu, dincolo de controlul pe care îl are nu asupra unor instituţii, ci asupra unor oameni din anumite instituţii. Deci, practic, aceste mecanisme pot fi controlate într-un mod foarte inteligent. Spre exemplu, dacă se dorea, şedinţa CSAT putea să n-aibă loc şi ar putea să nu aibă loc nicio şedinţă a CSAT până se încheie mandatul lui Traian Băsescu”, a declarat Adrian Năstase la Antena 3.
Referitor la şedinţa CSAT pentru cazul CFR Marfă, Năstase a spus că preşedinte Băsescu a vrut „să arate că el este şeful CSAT”.
ptul că Traian Băsescu a vrut să arate că el este şeful CSAT, că el stabileşte şedinţele când vrea el, chiar dacă nu s-a consultat cu premierul, care e vicepreşedinte al CSAT, şi a dus, până la urmă, această instituţie în derizoriu, pentru că, organizând o şedinţă care nu a luat niciun fel de hotărâre, şi-a făcut doar damblaua chemându-i pe miniştri de unde erau şi sfidând până la urmă bunul simţ. Adică nu se poate ca în momentul în care premierul pleacă şi este în avion mergând spre ţara marelui licurici, tu practic să faci convocarea de şedinţă. Până la urmă ce ai făcut? Ai încercat să arăţi că ai control asupra acestei instituţii. Dar, repet, dacă patru membri ai CSAT nu se prezintă de acum încolo la şedinţele CSAT, nu există cvorum şi nu se poate ţine nicio şedinţă”, a mai spus Năstase.
Năstase ar putea fi dat afară din avocatură. Decizia este aşteptată pe 13 august
Pe de altă parte, Uniunea Naţională a Barourilor din România a cerut Baroului Bucureşti să analizeze situaţia lui Adrian Năstase, care încă face parte din această profesie. Potrivit legii, un avocat condamnat definitiv trebuie să fie exclus din avocatură. Baroul Bucureşti a emis, iniţial, o decizie prin care spune că sentinţa de condamnare la doi ani de închisoare a lui Năastase nu este atât de gravă şi că acest încă poate deţine calitatea de avocat. UNBR a considerat că acestă decizie trebuie reevaluată, astfel că Năstase ar putea fi exclus din avocatură.
Potrivit statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaţilor la articolul 58.
Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului Bucureşti, dar este autosuspendat. Pe 20 iunie, Năstase Adrian a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare de completul de cinci judecători ai Curţii Supreme. Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus. Sentinţa în dosarul Trofeul Calităţii a fost motivată în noiembrie 2012. De atunci şi până acum, Baroul Bucureşti nu a luat o decizie definitivă privind excluderea lui Năstase.
Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un sigur criteriu dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului Bucureşti a decis că, atât faptul că Năstase a stat la puşcărie, cât şi condamnarea istorică în dosarul de corupţie, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o şedinţă secretă a Consiliului Baroului Bucureşti. „Şedinţa a fost confidenţială. Au fost păreri pro şi contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năastase să fie menţinut în Baroul Bucureşti. Decizia nu este definitivă”, a declarat Ilie Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti
Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului Bucureşti a declarat, iniţial, că UNBR a solicitat ca baroul să „analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat şi care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul Bucureşti”. Decanul Iordăchescu a omis să precizeze de decizia luată anterior prin care Năstase practic a fost menţinut în barou.
Vicepreşedintele UNBR, avocatul Haşotti Ionel, a explicat pentru gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul Bucureşti trebuie revizuită. „În şedinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuţie cazul Năstase. S-au cerut informaţii şi documente suplimentare de la Baroul Bucureşti, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Haşotti
UNBR a considerat că motivarea deciziei baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. „Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informaţii suplimentare şi documentaţia anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicaţiile baroului nu erau satsfăcătoare”, a explicat avocatul Ionel Haşotti. Astfel că Baroul Bucureşti ar putea reveni asupra deciziei iniţiale şi să dispună excluderea lui Năstase din avocatură.
Adrian Năstase nu a răspuns solicitărilor Gândul de a-şi prezenta punctul de vedere.
Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare din Trofeul Calităţii. Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.