Bolile infectioase pediatrice specifice sezonului de vara

Președintele Asociației Române Pro Imunizare (ARPI), Dr. Oana Falup Pecurariu, participă zilele acestea, la Milano, la conferința anuală a Societății Europene de Boli Infecțioase Pediatrice (ESPID), fiind primul medic român invitat să susțină o prezentare, tema aleasă fiind „Infecțiile mixte viro-bacteriene în pneumonia comunitară la copil”.

Lucrarea este o trecere în revistă a tuturor datelor existente în literatura de specialitate în ce privește pneumonia și cauzele acesteia. În ultimii 10-15 ani, numeroase date epidemiologice și biologice au demonstrat că virusurile respiratorii contribuie la infecțiile bacteriene prin mecanisme specifice. Recent s-a descoperit că rinovirusurile sunt apte să favorizeze aderarea pneumococului de epiteliul respirator, facilitându-i intrarea acestuia în arborele bronsic. Concluzia este una singură: aproximativ o treime dintre cazurile de pneumonie sunt coinfecții între virusuri și bacterii.

Prin urmare, există multiple argumente care susțin afirmația conform căreia vaccinarea corectă a copiilor, inclusiv cea antigripală, are un efect protector asupra infecțiilor bacteriene, prevenind apariția acestora.

„Studiile demonstreză eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase și riguroase din punct de vedere științiific, răspunzând tuturor întrebărilor celor care au încă un semn de întrebare în privința vaccinării”, menționează Dr. Oana Falup Pecurariu.

Recomandări pentru sezonul de vară
În contexul creșterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, specialiștii trag un semnal de alarmă și atenționează părinții asupra implicațiilor ce pot apărea la copii.

„Recomand părinților să fie în permanentă legatură cu medicul de familie pentru a primi toate informațiile de care au nevoie în ce privește schema de imunizare și momentul administrării fiecărui vaccin. Și pentru că începe sezonul concediilor, recomand tuturor părinților să ia cu ei în vacanță și carnetul de vaccinări al copilului,” precizează Dr. Oana Falup Pecurariu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.