Brexit: Marea Britanie se pregătește pentru o perioadă mai lungă de tranziție

Marea Britanie ”este gata să ia în considerare” o extindere a perioadei de tranziție dinainte de Brexit, a indicat premierul Theresa May în discursul de 15 minute ținut miercuri seara în fața liderilor europeni reuniți la Bruxelles. Schimbarea radicală de atitudine în negocieri a fost dezvăluită Politico de către un lider al UE.

Teoretic, această mișcare ar oferi părților timp suficient să găsească o soluție la problema frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a teritoriului britanic, și Irlanda, parte a UE.

Parlamentarii britanici care sprijină Brexit au reacționat însă cu furie la ideea că tranziția ar putea dura încă un an, până la sfârșitul lui 2021, menționează BBC. Asta ar însemna ca Marea Britanie să plătească în continuare câteva miliarde bune la bugetul UE și să se supună legislației europene.

Theresa May le-a vorbit celor 27 de lideri europeni la dineul de miercuri seara, cerându-le să găsească un teren comun de înțelegere pentru a debloca impasul din negocierile legate de Brexit. Liderii europeani i-au spus că depinde de ea să vină cu idei noi și au ajuns la concluzia că s-au făcut progrese insuficiente pentru a justifica organizarea unui summit special, luna viitoare. Totuși, părțile au fost de acord să continue dialogul.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană la 29 martie 2019, dar încă nu s-a ajuns la un acord despre cum se va face practic aceasta, unul dintre subiectele sensibile fiind granița dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, care ar trebui teoretic reinstituită.

UE insistă ca în insula Irlanda să nu fie instituită o graniță fizică și, eventual, Irlanda de Nord să rămână în Uniunea Vamală și în piața unică, dar Londra nu acceptă aceste din urmă propuneri.

Marea Britanie propune să rămână aliniată la regulile vamale ale Uniunii Europene până la semnarea unui acord de comerţ liber mai cuprinzător, pentru a evita controlul mărfurilor la frontierele Regatului Unit.

Părțile au convenit să continuie dialogul, dar în acest moment nu este clar dacă planificatul summit din noiembrie, la care urma să fie prezentat acordul între părți, va mai fi organizat.

Liderii europeni discută joi despre politica UE privind imigrația, despre cooperarea cu ţările de origine şi cu cele de tranzit. De asemenea, este prevăzută o dezbatere despre reforma regulilor europene privind azilul și o alta privind cooperarea pentru întărirea granițelor UE.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.