București, unul din cele mai poluate orașe ale Europei, are nevoie de spații verzi ca să respire. Cum s-a ajuns aici și care sunt soluțiile?

București se află și anul acesta în topul celor mai poluate orașe din Europa, situându-se pe locul al șaptelea în clasamentul general și al treilea la nivelul Europei de Est, unde este depășit doar de orașe industriale din Rusia și Ucraina.

Capitala României este întrecută în topul celor mai poluate orașe din Europa numai de capitalele Albaniei și Macedoniei, conform clasamentului Numbeo realizat în funcție de indicele poluării.

Cel mai important element luat în calcul în formula acestui indice este calitatea aerului, iar cifrele arată că, în afară de Napoli, oraș care se confruntă și cu o criză a gestionării deșeurilor, nu există în toată Europa Occidentală un oraș mai poluat și mai murdar decât București.

La polul opus se află orașe ca Helsinki, Zurich, Stockholm,  Viena sau Oslo, care sunt de până la cinci ori mai puțin poluate decât capitala țării noastre.

Cum s-a ajuns în această situație și de ce sunt discrepanțele atât de mari? Există, până la urmă, orașe cu trafic rutier similar și cu industrie mult mai bine reprezentată decât București, unde aerul este mult mai curat. Cheia o reprezintă spațiile verzi.

În capitala Norvegiei, Oslo, care s-a clasat anul acesta abia pe locul 14 în topul celor mai puțin poluate orașe din Europa, din suprafata totala de 454 de kilometri patrati a orasului 242 de kilometri patrati sunt ocupati de paduri dese, pe langa alte spatii verzi si cele 343 de lacuri din zona. Un adevarat plaman verde.

În București, pe de altă parte, doar 7,5% din suprafața orașului este ocupată de spații verzi, din care 39% se află în sectorul 1, unde a fost luată în calcul și Pădurea Băneasa. În aceste condiții, indicele de spaţiu verde public este de numai 9,86 mp/locuitor, conform statisticilor oficiale incluse in raportul Vital Signs dedicat Capitalei. Pentru comparație, în Viena raportul este de 120 mp de spatiu verde per locuitor.

Pe lângă alte carențe de ordin administrativ și legislativ, pe lângă poluarea din trafic și deșeuri, iată că București are o mare problemă legată de spațiile verzi, care trebuie rezolvată urgent de autoritățile locale împreună cu specialiști în domeniu și reprezentanți ai mediului privat.

Solutii verificate si aplicate deja cu succes in tari din vestul Europei, precum si alternative neconventionale  de ultima ora, vor fi prezentate in cadrul conferintei „Leaving grey, living green – Maximize the open space”, aflata la cea de a doua editie, care va avea loc la Bucuresti, pe 28 februarie 2018.

La eveniment participă profesioniști recunoscuți din România, Italia, Anglia și Olanda, care vor dezbate și vor veni cu soluții sustenabile pentru maximizarea spațiului verde urban din orașele României.

Printre invitații evenimentului se numără:

  • Laura Gatti, peisagist și inginer agronom, partener al bine-cunoscutului proiect Bosco Verticale inițiat la Milano alături de Stefano Boeri și în curs de implementare în prezent la nivel mondial.
  • Theodor Harasim, reprezentant al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (ROGBC) organizație non-profit acreditată oficial drept consiliu emergent de către World Green Building Council, ce are ca scop încurajarea tuturor condițiilor necesare pentru promovarea construcțiilor performante.
  • Gary Grant, promotorul acoperișurilor verzi, consultant internațional in soluții de înverzire a orașelor si autor a numeroase cărți pe aceasta temă.
  • Cerasella Craciun, dr. arh. habil. urb. în cadrul Facultății de Urbanism, UAUIM București, arhitect și urbanist cu experiență în proiecte de arhitectură, clădiri, construcții, design interior, urbanism, peisagistica și design.
  • Leo Kooijman, inginer horticol și specialist în arboricultură, reprezentat al bine-cunoscutei pepiniere Ebben din Olanda.

 

Invitații vor prezenta studii de caz si soluții pentru dezvoltarea spatiilor verzi din Romania in contextul arhitectural actual. Se va pune accentul pe importanța biodiversității, a sustenabilității urbane, și pe rolul și implicarea fiecăruia dintre specialiștii din domeniu, fie ei reprezentanți ai autorităților, arhitecți, peisagiști sau antreprenori în atingerea obiectivului de a deveni locuitori fericiți in orașe mai sănătoase.

Conferința este organizată de Nophadrain România în parteneriat cu Sika România si Arta Grădinilor la Palatul Bragadiru din Bucuresti.

Sponsori: Contur Design, Semmelrock, Geplast

Parteneri: UAUIM, OAR, RUR, Mater, DSBA, The Plot, FDA, ROGBC, Ebben, ROFMA, NOD, DSBA, The Plot, Fda

Parteneri media: Igloo, IBC Focus, Hotel Invest, Proidea, Ibuild

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.