Bucureştiul, Capitala organizării de evenimente

Firmele de organizare de evenimente din România au rulat anul trecut 43 de milioane de euro, au realizat un profit de 3,3 milioane de euro şi au avut pe statele de plată peste 1000 de angajaţi. Aceasta este, la prima vedere, o analiză a pieţei de organizare de evenimente din România, realizată de Creative Business Management pe baza datelor furnizate de firmele care au ca domeniu principal de activitate organizarea de evenimente, respectiv codul CAEN specific acestei activităţi (8230).
Firmele de organizare de evenimente reprezinta in momentul de fata 0,03% din totalul firmelor din Romania. Mai precis, din aproximativ 600.000 de firme inregistrate in Romania, numai 264 au ca domeniu principal de activitate Organizarea de Targuri si Expozitii, cu codul CAEN aferent acesteia. Aproape jumatate dintre acestea sunt in Bucuresti, unde sunt inregistrate 124 de firme. Pe urmatoarele locuri in clasament, in functie de numarul de firme, sunt judetele Cluj si Timis, cu 17 respectiv 16 firme inregistrate cu acest domeniu principal de activitate.
Cele mai multe dintre firmele romanesti de organizare de evenimente au mai putin de 10 angajati. Exceptii gasim doar in judetele Bucuresti, Cluj, Dolj , Iasi si Ilfov, unde sunt inregistrate firme cu peste 10 angajati. Din totalul de 264 de firme doar 12 au peste 10 angajati, iar 8 dintre acestea sunt in Bucuresti. In Capitala este inregistrata singura firma de organizare de evenimente cu peste 100 de angajati din Romania, Romexpo SA.
Cele aproximativ 250 de firme care activeaza in domeniu au rulat, in 2012, aproape 200 milioane de lei. Mai exact, cifra totala de afaceri din domeniu a fost de 187.400.000 lei, echivalentul a 43 de milioane de euro. Trei sferturi din aceasta suma a fost declarata de firmele din Bucuresti, care au avut o cifra de afaceri cumulata de aproape 33 de milioane de euro. Profitul total declarat al firmelor de organizare de evenimente a fost de 3,3 milioane de euro in 2012.
Firmele romanesti de organizare de evenimente au avut un numar total al angajatilor de 1088 din care 677 in Bucuresti, balanta fiind inclinata in favoarea Capitalei de cei aproape 200 de angajati ai Romexpo.
Cifrele sunt doar in mica masura relevante pentru piata de evenimente din Romania, la care contribuie si firmele private, prin organizarea de evenimente proprii, hotelurile, restaurantele, agentiile de turism si firmele de PR.
Sursa statisticilor : www.listafirme.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.