Chirurgia metabolică – o posibilă soluție pentru diabetul zaharat

Chirurgia metabolică, recunoscută pe plan mondial ca fiind cea mai eficientă soluție pentru tratarea bolilor metabolice și a obezității, aduce rezultate și în România. Dintre cei 4.500 pacienți supraponderali și obezi tratați chirurgical de echipa Ponderas, 900 de pacienți sufereau și de diabet zaharat tip 2. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pentru 80% din pacienți, diabetul a fost adus în remisie.
Peste jumătate din populația României se confruntă cu supraponderea și obezitatea, afecțiuni care au declanșat pentru mulți români alte boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus* efectuat pentru Ponderas. Statisticile arată că prevalența diabetului zaharat este de 2 ori mai mare la populația supraponderală față de cea normoponderală și de 7 ori mai mare la cea obeză.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice ce afectează întregul metabolism. Principalele cauze ale apariției acestei boli pot fi factori ereditari (în cazul diabetului zaharat tip 1), obezitatea, stresul sau sedentarismul (în cazul diabetului zaharat de tip 2).
Conform statisticilor furnizate de International Diabetes Federation**, în 2012, la nivel mondial erau 370 milioane de bolnavi de diabet, dintre care 1,5 milioane sunt locuitori ai României. Mai mult, studiul efectuat de Ponderas arată că în rândul românilor cu obezitate grad 1, 2 și obezitate morbidă, 20% au dezvoltat diabet zaharat, iar 39% sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială. Dintre românii diagnosticați cu diabet, 70% prezintă diabet zaharat tip 2, boală cauzată în principal de acumularea excesului ponderal.
„Costurile pentru controlarea diabetului pe bază de pastile sau insulină sunt estimate la 600$/an per pacient, bani suportați de statul român. În SUA, spre exemplu, este deja în lucru un proiect pilot prin care aceste operații sunt subvenționate de către stat. Pe plan mondial, s-a dovedit deja că o soluție eficientă pentru tratarea diabeticilor atât din punct de vedere medical cât și financiar este chirurgia metabolică, metodă la care astăzi pot apela și românii.”, declară Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, cu competență în Chirurgie Laparoscopică și Chirurgie Bariatrică, Director General Ponderas.

Pe scurt, datele studiului arată că:
– 54% dintre români sunt supraponderali și obezi, dintre acesția 20% suferă deja de obezitate
– dintre cei cu obezitate, 20% au diabet zaharat și 39% au hipertensiune arterială
– bolile metabolice sunt întâlnite cel mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 55-64 ani (11,6% prezintă diabet și 38,8% au hipertensiune arterială)
– diabetul și hipertensiunea sunt mai des înâlnite la femei decât la bărbați: în rândul diabeticilor, avem 61% femei și 39% bărbați, iar în cazul hipertensivilor, 65% sunt femei și 35% bărbați
– cei mai mulți oameni diagosticați cu diabet sunt în Muntenia (22% dintre diabetici se află în această regiune), respectiv în Moldova (20%) și Ardeal (17%).
– cele mai multe cazuri de diabet sunt întâlnite la românii cu obezitate morbidă (48%) – vezi Fig 1.
Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piață GfK România la inițiativa Ponderas. Studiul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1.608 persoane, barbați și femei, cu vârsta peste 15 ani, iar perioada în care s-a derulat a fost Martie 2013. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel național pentru populația României cu vârsta peste 15 ani, având o marjă de eroare de ±2.4%.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.