Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Buna Vestire sau popular Blagoveştenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire) este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este şi prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat de-a lungul timpului. Astfel, creştinii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 Ianuarie), iar în unele zone din Apus, ca cele din Spania, Galia şi Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit la 18 Decembrie. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 Aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Naşterii Domnului (6 Ianuarie).

Data de 25 Martie a fost fixată în calendar prima dată la Roma

Data de 25 Martie s-a generalizat mai întâi în lumea catolică din timpul Papei Leon al II lea (681-683) având denumirea de sărbătoare a aşteptării Naşterii Domnului.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Sărbătoarea Bunei Vestiri se regăseşte şi în tradiţia populară

Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. Pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii.

Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.

Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/Cati ani imi vei da/pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca va avea loc o casatorie grabnica.

De asemenea, creanga pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.