Campania Salvați Roșia Montană: Dezinformarea menită să acopere raportul experţilor independenţi

Campania Salvați Roșia Montană se delimitează de eventualele acte menite să afecteze integritatea fizică a oamenilor politici, oricât de servili ar fi aceștia intereselor companiei miniere. Campania încurajează totodată protestatarii din întreaga lume să continue acțiunile de nesupunere civică, non-violente, precum flash-mobul desfășurat în aceeași seară la Club A când Ministrul Barbu a primit bani imprimați cu figura sa. Suntem în stradă pentru a cere respectarea statului de drept, iar protestele vor continua și în această duminică. Dezinformările evidente din relatarea incidentului din fața Club A nu fac decât să distragă atenția de la publicarea raportului independent al specialiștilor de la Oxford şi Leicester ce recomandă includerea Roșiei Montane în Unesco.

Patrimoniul de la Roșia Montană este o problemă foarte sugestivă pentru “starea culturii în 2013”, tema dezbaterii desfășurate ieri în Club A, cu participarea ministrului Daniel Barbu. Evenimentul a fost anunțat pe pagina web a clubului cu mai multe zile înainte și știrea s-a propagat rapid pe rețelele de socializare. Cei prezenți la dezbatere au cerut ministrului să se discute despre Roșia Montană, însă acesta a refuzat. Ministrul nu a răspuns întrebărilor și nemulțumirilor protestatarilor, deși tema abordată de aceștia se înscria în subiectul dezbaterii. Au urmat scandări precum ‘Rușine’ și ‘Demisia!’.

Tot ieri, publicația online TOTB a făcut public un raport al experților britanici, raport contractat de Ministerul Culturii, dar pe care instituția a refuzat să-l dea publicității sau să-l ia în considerare. Potrivit documentului, Roșia Montană este catalogată ca sit demn de înscrierea în lista UNESCO. În același timp, ministerul a semnat un protocol prin care se angajează față de compania minieră să-i elibereze avize favorabile în schimbul unor sponsorizări.

„Daniel Barbu se coboară la nivelul agitatorilor de serviciu. Din punctul nostru de vedere, nu are voie să mai folosească titulatura de demnitar, nu este nimic demn în activitatea sa. Demnitatea se câștigă, nu se impune, iar atitudinea agresivă și agitatoare de care a dat dovadă Barbu când i-a numit pe protestari ‘neo-fasciști și legionari’ este tocmai semnul unei deficiențe de demnitate. Un parbriz se repară, demnitatea nu. Și nici patrimoniul ras cu lama buldozerului” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Cei ce susțin Campania Salvați Roșia Montană și protestează începând cu 1 septembrie împotriva atitudinii servile a guvernului Ponta față de interesul companiei canadiene au înțeles și aplicat modul de manifestare non-violentă în ciuda tentativelor de instigare și deturnare a protestelor. Daniel Barbu trebuie anchetat de instituțiile abilitate ale statului pentru complicitatea la vânzarea patrimoniului din Roșia Montană.

„Ministrii se schimbă, principiile Campaniei Salvați Roșia Montană rămân aceleași. E mai ușor să vorbești de o lunetă spartă decât de faptul că Barbu nu apară patrimoniul. Este mai ușor pentru Barbu să justifice ura față de protestatari și să nu justifice motivele de neincludere a Roșiei Montane în Unesco” a completat Eugen David.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.