Campanie de promovare şi conştientizare a Proiectului "Controlul Poluării cu Nutrienţi"

Ministerul Mediului şi Schimbarilor Climatice a organizat joi, 18 aprilie 2013, un seminar dedicat reducerii poluarii resurselor de apa in comuna OZUN județul COVASNA, una dintre localitățile stabilite pentru întâlnirile experţilor de mediu cu grupuri de promotori (profesori, învățători, medici, preoți) care să sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural, generate de poluarea apelor, din surse agricole si menajere.

Evenimentul face parte din cadrul celei de-a patra  etape a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, si anume “Seminar local pentru formare de formatori – educație ecologică” care se derulează în perioada 11 martie – 27 aprilie 2013 în 87 localități, din 34 judeţe incluse în proiect.

Selecția grupului de promotori, a avut la baza ideea că, prin prisma profesiei practicate (profesori, învățători, medici, preoți), aceștia pot contribui cu experiența personală în instruirea copiilor și a întregii comunități locale pentru inducerea de schimbări comportamentale și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.

În cadrul sesiunii de formare, experții de mediu instruit participanții selectați  asupra următoarele aspecte:
– metodologia de formare de formatori (grupuri țintă, principiile învățării, metode de instruire, evaluarea performanței învățării);
– calitatea apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole și menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitrați a apelor de suprafața și subterane);
– sanitația în mediul rural (managementul apei reziduale în mediul rural, managementul deșeurilor menajere, managementul gunoiului de grajd);
– relația între calitatea apei potabile și sănătate (necesarul de apă, bolile posibil asociate apei, igiena aprovizionării cu apă);
– cele mai bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.  Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

Proiectul este finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un Ajutor financiar nerambursabil.
În ce constă proiectul:
Se realizează activităţi de colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd prin:
– construcţia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd
– dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd
– dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şi
împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.
Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şi grup pentru un control al poluării cu nutrienţi, dar mai ales pentru identificarea de soluţii viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie.
Beneficiile proiectului
Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată şi promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.