Cancerul – a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români

Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului cu Cancer, care se marchează pe 15.februarie, Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenţia autorităţilor asupra suferinţei celor 5000 de copii din România care se luptă cu această cumplită maladie.
În fiecare an, aproximativ 400 noi cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate, fiind a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români.

,,Nimic nu este mai cutremurător pentru un părinte decât să-şi vadă copilul bolnav de cancer şi să nu îi poată oferi tratamentul de care are cea mai mare nevoie pentru a se însănătoşi sau măcar pentru a avea o copilărie mai aproape de normalitate. Noi vorbim în numele copiilor suferinzi şi în numele părinţilor care stau în spitale alături de cei mici şi se luptă pentru ca aceştia să aibă acces la tratamentele necesare pentru a supravieţui”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC.

,,Peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate de timpuriu şi dacă cei mici au şansa să fie trataţi cu medicamentele de care au nevoie şi nu de cele care sunt mai la îndemână. Copiii, mai mult decat oricine, merită tot ce este mai bun, merită investiţia tuturor resurselor în starea lor de bine, fie că vorbim de ajutor psihologic sau de tratamentele noi, care salvează vieţi. Copiii de astăzi sunt adulţii de mâine şi autorităţile trebuie să ţină minte acest lucru de fiecare dată când hotărăsc soarta oncologiei în sistemul de sănătate românesc”, a declarat Olga Cridland, preşedintele Asociaţiei PAVEL.
Din cele 34 de terapii oncologice ale căror dosare au fost evaluate de Ministerul Sănătăţii, 30 destinate tratării cancerului la adulţi, dar şi la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate şi gratuite.
Termenul actualizării listei a fost amânat deja de două ori anul acesta, cel mai nou termen fiind începutul lunii aprilie.
Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate în rândul copiilor şi la nivel european, dar important este că se înregistrează progrese în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a copiilor diagnosticaţi. Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidenţa şi mortalitatea pacienţilor oncologici în Europa, arată că rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani a copiilor cu cancer a înregistrat o creştere, de la 76,1% în 1999 la 79,1% în 2007.
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi consideră că pentru a contribui la creşterea ratei de supravieţuire, se impune reactualizarea imediată a listei de medicamente compensate şi gratuite.

Autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.