Ședință aprinsă la sediul PNL

Aproape de orele 23.00, duminică seara, la încheierea ședinței conducerii PNL la care au participat și reprezentanții locali, Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al partidului a declarat că luni, președintele Crin Antonescu și prim vicepreședintele Klaus Iohannis au fost mandatați să negocieze ferm cu partenerii de coaliție menținerea protocolului din 2012 pe baza căruia s-a constituit USL. Întrebată dacă în cazul ședinței s-a pus problema ieșirii de la guvernare și ruperii USL, Pocora a spus că discuția nu s-a purtat în acești termeni.

Liderii PNL s-au reunit, duminică seară, într-o şedinţă informală la sediul formațiunii pentru a discuta despre negocierile cu partenerii din USL. Au ajuns la sediul PNL Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Radu Stroe, Mariana Câmpeanu, Rareş Mănescu și George Scutaru.

Potrivit unor  informații preluate de pesurse.ro , Crin Antonescu a expus liberalilor varianta ieșirii PNL de la guvernare, aceasta optiune este sustinuta si de Klaus Iohannis. Fostul premier Tariceanu, vicepremierul Daniel Chitoiu dar si fostul ministru de Interne s-au opus acestei variante. Varianta propusa de Antonescu este sustinuta de doi sefi de filiale PNL: Romeo Stavarache si Aristotel Cancescu.

Totuși, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a declarat astăzi la Antena3 că în timpul discuției din ședința PNL nu s-a pus problema unei ieșiri de la guvernare a liberalilor. Ministrul liberal a mai declarat că în PNL nu există disciplina de fier care se regăsește în alte partide.

„Nu s-a pus problema ieșirii de la guvernare, ci ce mandat va primi conducerea PNL. PNL n-a cerut nimic în plus față de ceea ce se convenise anterior. S-a venit din PSD cu alte propuneri privind structura Guvernului. Noi am lăsat atunci Ministerul Justiției pentru că premierul avea de rezolvat problema și l-am lasat să rezolve dansul”, a mai arătat Mariana Câmpeanu invitată la Antena3.

  Liberalii iau în calcul și o variantă extremă în cazul ieşirii de la guvernare, şi anume o alianţă cu PDL, dar şi cu formaţiunile rupte din acest partid -Forţa Civică şi Mişcarea Populară, scrie Sursa Zilei .

Potrivit sursazilei.ro, în cazul participării pe liste separate la europarlamentare, PNL riscă să cheltuiască mult mai mulţi bani pe campanie şi, în plus, confruntările cu PSD în teritoriu ar degenera într-atât încât s-a putea ajunge chiar la ieşirea de la guvernare.

Reuniunea precede o nouă reuniune a USL, luni dimineaţă, în care să se discute propunerile liberalilor pentru cele patru portofolii din Guvern.

QUINTUS: Liberalii să accepte patru vicepremieri

În cursul serii de duminică, colegii de la  AMPress au adresat câteva întrebări președintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus.  Ce e de reținut acum e că președintele de onoare al PNL a purtat o lungă discuție cu Crin Antonescu și i-a sugerat ceea ce el a anumit ”soluția Quintus”. ”I-am spus lui Crin să accepte soluția celor patru vicepremieri. Da, de acord, să spună. Cu un amendament. Doi vicepremieri, reprezentând partidele mari, cele în jurul cărora s-a format USL, respectiv PSD și PNL, să aibă fiecare câte un prim vicepremier. Acesti prim vicepremieri vor face diferența de pondere și de importanță față de ceilalți. Este un compromis necompromițător și eu trag speranța, cunoscându-l pe Crin Antonescu, să asculte sfatul unui liberal trecut prin multe experiențe politice. Oprea își va păstra atribuțiile lui, totul va reintra în logica normală a guvernării”.

Mircea Ionescu-Quintus crede că o rupere a USL ar fi împotriva intereselor celor două partide și până la urmă împotriva intereselor poporului. ”Votul oamenilor trebuie respectat”, chiar dacă relațiile dintre oamenii politici nu-s mereu sincere și prietenoase. Asta e dacă ne-am înhămat să facem politică. Întrebat care este opțiunea filialelor, Quintus a spus: ”Majoritatea, cu două excepții, vor rămânerea la guvernare. Așa sunt informat, nefiind acolo. Ce pot spune cu certitudine e că sutele noastre de primari așteaptă să-și pună în aplicare proiectele pentru care au fost aleși, iar ieșirea de la guvernare ar fi dezastruoasă pentru ei”.

Despre alegerile prezidențiale, Mircea Ionescu Quintus a declarat pentru AMPress că ”este prematur să ne gândim. Pănă când vor avea loc se pot schimba multe, iar Crin Antonescu, fie la guvernare, fie în afara ei își are șansa pe care și-o gospodărește cu personalitatea lui. Degeaba ești candidatul partidului tău sau al USL dacă în toamnă ai zece la sută. Quintus spune că are încredere în șansa lui Crin Antonescu de a ajunge președintele României, dar acum e prea devreme să vorbim de asta, prioritară fiind guvernarea.”

Premierul Ponta nu dă baschetul pentru problema PNL

Nu știu dacă dumneavostră nu ați observat, dar vin de la un meci de baschet, de la Steaua, sunt foarte fericit că au câştigat și mâine facem politică. Astăzi… sport. Tot mâine cred că putem vorbi și de Curtea Constituțională. Seara sunt și eu la un meci de baschet. Cred că nu vă deranjează”, a spus Victor Ponta citat de Digi 24.

Surse text: Amos News, AM PRESS  Sursa Zilei  și pesurse.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.