Când reprezentanţii justiţiei apără făptuitorii jafului şi îi condamnă pe cei care respectă legea!

În urmă cu trei ani, ziarul nostru, la rubrica Dezvăluiri, făcea radiografia unei metamorfoze ciudate, prin care demonstra cum a dispărut (a fost furat) Institutul Român de Standardizare şi s-a transformat cu totul într-o societate privată a unei găşti cu susţinere… la vârf. Acesta s-a transformat, pasămite legal, printr-o Ordonanţă de Guvern – nr. 39 din 1998 – într-o asociaţie de interes public, denumită ASRO. Semnalam atunci că această privatizare constituie unul din marile jafuri naţionale, prin care oamenii puterii de la vremea respectivă, cei mai importanţi fiind Mircea Martis, fostul director al Institutului şi Bujor Bogdan Teodoriu, fostul ministru al Cercetării şi Tehnologiei, ulterior consilier al preşedintelui Băsescu, au manevrat trecerea unui uriaş patrimoniu de standarde româneşti în mâna unor afacerişti fără scrupule şi şi-au asumat dreptul de proprietate al unui patrimoniu naţional. Manevra a fost condusă de numitul consilier şi aplicată de versatul Mircea Martis. Cu toate că atât în ziarul nostru, cât şi în alte publicaţii au apărut semnale despre escrocheria ASRO, Parchetul şi Curtea de Conturi au ,,omis”  să se autosesizeze, deşi pagubele produse statului sunt de zeci şi zeci de milioane de euro. Mai mult, reprezentanţi ai Parchetului au băgat pumnul în gură tuturor celor care au încercat să facă dezvăluiri în acest caz.

            Să vă prezentăm, pe scurt, stimaţi cititori, cum Parchetul, mână în mână cu devalizatorii ,,oficiali”, a încercat să muşamalizeze marele furt al Institutului de Standardizare. Mai întâi au elaborat un act normativ (Ordonanţa nr 39/1998), apoi au declanşat plângeri penale mai multor societăţi care dezvăluiau adevăratele interese ale ordonanţei. Vă dăm ca exemplu societatea COCPCIA SA, care a fost acţionată în judecată sub pretextul că aceasta comercializa standarde ale ASRO, deşi erau elaborate de către aceasta prin contracte avizate de Institut. În procese, ca să intimideze orice dezvăluiri despre dispariţia IRS, atrăgeau şi hărţuiau inclusiv directorii generali ai societăţilor cu care această instituţie colaborase. Pentru a-şi îndeplini obiectivele, erau schimbaţi judecătorii, iar cercetările penale erau preluate abuziv de procurorii de la instanţele superioare, înlăturându-i pe cei care se ocupau de caz.

Un exemplu îl constituie cazul d-nei procuror Mirela Păstoreanu, care, deşi îşi declinase competenţa faţă de procesul intentat SC COCPCIA SA, odată ajunsă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revenit ,,mai competentă” imediat după promovare şi, ca urmare, a recerut cazul pentru soluţionare. În situaţia nou creată, procesul intentat societăţii şi directorului general al acesteia a avut o dezvoltare tulbure, murdară şi de neimaginat pentru un stat de  drept. Spre exemplu, la judecata de fond de la Tribunalul Bucureşti au fost schimbaţi  trei judecători până s-a găsit cel care, probabil, a acceptat să condamne pe nedrept atât societatea, cât şi pe reprezentantul acesteia. Odată găsit, după trei încercări nereuşite, magistratul Toader Daniela, de la Tribunalul Bucureşti, a decis ca societatea atrasă în proces să fie obligată la plata unor despăgubiri importante iar directorul general să fie condamnat la pedeapsă de 1 an închisoare.

La instanţele superioare a prevalat înţelegerea adevăratei mize a plângerilor penale făcute de ASRO şi, ca atare, atât în cazul societăţii COCPCIA SA, cât şi al altora s-a decis achitarea. În consecinţă, recursurile declarate pe lângă Curtea de Apel Bucureşti sunt respinse ca nefondate,  iar părţile pârâte sunt achitate, pentru că ,, apta nu există”. Ca urmare, se înţelege uşor că această mascaradă intentată de cei care au furat cu vârf şi îndesat a fost acoperită de procurorii care s-au ocupat de caz, la comandă politica, făptaşii fărădelegilor fiind de fapt Mircea Martis şi respectiv Bujor Bogdan Teodoriu, consilierul preşedintelui Băsescu.

Cu imaginea afectată, păgubit grav moral şi material, directorul general al societăţii SC COCPCIA SA, dl. Nicolae Croitoru a depus plângere penală, înregistrată cu nr. 1397/20.02.2012, la prim procurorul general, împotriva Asociaţiei de Standardizare din România – ASRO şi a directorului general al acesteia, Mircea Martis, pentru săvârşirea infracţiunii de denunţare calomnioasă, prevăzută de art. 259 Cod Penal, alin.1 şi 2. Deşi cercetarea prealabilă a fost încheiată în luna septembrie a anului trecut, până în prezent nu s-a primit nici un răspuns, ceea ce permite concluzia că această tergiversare de soluţionare a plângerii făcută de SC COCPCIA SA nu poate fi decât o continuare de  acoperire de către reprezentanţii Parchetului a celor care au devalizat statul român de Institutul Român de Standardizare.

SC COCPCIA SA şi directorul său general, observând, ca şi alţii, această amânare nejustificată a plângerilor penale împotriva adevăraţilor vinovaţi – Mircea Martis şi ASRO – au solicitat, în data de 1 noiembrie 2012 şi, respectiv, în data de 8 februarie 2013 Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie date şi clarificări cu privire la stadiul cercetărilor efectuate. Deşi se ştie că cercetarea prealabilă s-a încheiat în luna septembrie, răspunsul formal a fost că ,,dosarul este în lucru” . Noi considerăm că astfel de răspuns, precum şi amânarea soluţionării cazului fac parte din aceeaşi stratagemă, şi anume făptuitorii jafului trebuie protejaţi. De aceea, considerăm întemeiată îngrijorarea părţilor reclamante că respectiva plângere a fost pusă ,,la dospit”, că aceasta este o manieră de lucru regretabilă a reprezentanţilor Parchetului, drept pentru care părţile sunt îndreptăţite să facă apel la instituţiile europene care apără drepturile omului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.