Când tot ce riști este o pedeapsă executată în vila ridicată din plocoane și șpăgi, parcă îți mai vine inima la loc

Să zicem că ajungi să ocupi o poziție de demnitate publică în statul român: parlamentar, ministru, secretar de stat, conducător de agenție publică și așa mai departe. Odată ajuns în funcție, nu te gândești decât cum să-ți folosești autoritatea publică și influența în beneficiul tău personal sau al grupului de interese politice care te-a instalat în funcție.

Ai ceva emoții că ai putea fi prins luând mită sau făcând trafic de influență. Dar știi că, în curând, lucrurile se vor rezolva. Prietenii tăi politici din Parlament lucrează la asta de mai bine de un an.

Pentru a te scăpa de emoții, tovarășii tăi sapă de zor în mai multe puncte vitale:

– modificări ale legilor justiției, pentru a avea garanția că magistrații nu vor mai lucra de capul lor, iar cariera lor va putea fi controlată mai bine de vătaful politic de la Ministerul Justiției; în ultimă instanță, drenăm sistemul, blocând intrările și încurajând ieșirile prin pensionări masive;

– modificări ale legislației penale, pentru ca anumite fapte să nu mai fie incriminate sau, dacă rămân infracțiuni, să primești pedepse mai blânde;

– modificări ale Codului de procedură penală, pentru ca strângerea probelor de către procurori și ofițerii de poliție judiciară să fie cât mai mult îngreunată (chiar dacă asta înseamnă că alte infracțiuni grave, precum omorul, devin mai greu de probat, nu contează – liniștea demnitarului corupt trebuie să primeze, chiar dacă siguranța cetățeanului are de suferit);

– modificări ale legii privind executarea pedepselor, pentru că nu se știe niciodată cum merge procesul penal; poate ești, totuși condamnat; mai bine execuți pedeapsa la domiciliu decât în închisoare.

Nu-i așa că te-ai simți mai liniștit cu un asemenea plan măiastru în plină desfășurare? Când tot ce riști este o pedeapsă executată în vila ridicată din plocoane și șpăgi, parcă îți mai vine inima la loc. Știi că poți fura liniștit, pentru tine, pentru familia ta și pentru partid. Asta înseamnă victoria libertății asupra statului paralel.

Ideea ca persoanele condamnate pentru corupție cu pedepse de până la 5 ani de închisoare să execute pedeapsa la domiciliu este justificată de parlamentarii PSD, ALDE și UDMR prin suprapopularea închisorilor. Este o înșelătorie ieftină, pentru că persoanele condamnate pentru corupție reprezintă puțin peste 1% din numărul total al deținuților din închisorile României.

Aceste propuneri nu rezolvă absolut deloc problema suprapopulării din închisori. În schimb, ne arată cum, pentru acești 1% care ispășesc pedepse pentru corupție, este întoarsă pe dos o țară întreagă, de mai bine de un an de zile.

Vlad Alexandrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.