Danemarca va renunţa la taxa obligatorie radio-TV

Danemarca va deveni prima ţară europeană care desfiinţează taxa obligatorie radio-TV destinată finanţării posturilor publice de radio şi de televiziune, după ce guvernul a obţinut sprijin pentru o propunere care include şi diminuarea cu 20% a bugetului celei mai mari companii daneze radio-TV, DR, informează Reuters.

Renunţarea la taxa plătită de fiecare gospodărie reflectă o schimbare în felul în care se realizează consumul de media, în contextul în care platforme de streaming precum Netflix şi HBO câştigă din ce în ce mai multă popularitate.

Guvernul danez de centru-dreapta împreună cu aliatul său, Partidul Popular Danez (naţionalist), susţin că taxa a devenit prea mare şi că posturile publice trebuie să-şi eficientizeze activitatea.

Fiecare familie plăteşte în prezent o sumă anuală de 2.527 de coroane daneze (416 dolari americani) pentru finanţarea companiilor publice de radio-TV, care domină producţia de ştiri din Danemarca şi difuzează cele mai urmărite programe.

Taxa va fi eliminată într-un interval de cinci ani începând cu 1 ianuarie 2019, iar serviciile publice de radio-televiziune vor fi finanţate din taxe şi impozite, potrivit ministrei culturii Mette Bock.

”Consumul de media în Danemarca trece prin schimbări semnificative. Acest lucru cere o politică media mai actualizată. Trebuie să consolidăm diversitatea media cerută de cetăţeni”, a declarat joi Bock în cadrul unei conferinţe de presă.

Cei care se opun tăierii bugetare susţin că acest lucru va duce la diminuarea programelor de divertisment şi a ştirilor de încredere produse de televiziunea naţională, menţionând importanţa acesteia pentru o cultură daneză diversă şi o societate bine informată.

”Danemarca se confruntă cu probleme majore în domeniul media. ‘Fake news’, infiltrarea puterilor străine şi giganţii media străini ameninţă coeziunea din Danemarca” a avertizat Soren Sondergaard, purtător de cuvânt al Alianţei Roşu-Verde, aflată în opoziţie.

În timp ce toate partidele, inclusiv Alianţa Roşu-Verde, au fost de acord să desfiinţeze taxa radio-TV, partidele din opoziţie s-au opus măsurii reducerii bugetului pentru companiile publice de radio-TV, care include şi reducerea cu 20% a bugetului DR, cea mai importantă companie de acest fel.

În martie, Elveţia a votat pentru menţinerea taxei radio-TV, cei care se opuneau desfiinţării taxei argumentând că măsura va reduce independenţa companiilor din domeniul audiovizualului şi va periclita serviciile media pentru cele patru regiuni lingvistice ale Elveţiei.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.