Când un vot schimbă istoria…

În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, de la Gold FM, au fost trecute în revistă cazurile în care un vot a schimbat câștigătorii alegerilor și, în multe cazuri, istoria lumii.

Este an electoral pentru Germania, Bulgaria, Albania, Cipru, Norvegia, Islanda, Cehia, Marea Britanie, Rusia, Republica Moldova, cu Portugalia, Liechtenstein și Olanda fiind deja trecute prin scrutinuri.

Sloganul „fiecare vot contează” și-a găsit o ilustrare deplină de mai multe ori de-a lungul istoriei, în momente în care o singură opțiune a schimbat complet evoluția evenimentelor.

Legendarul premier britanic Margaret Thatcher a fost o figură controversată a Conservatorilor, iar urmările politicilor sale, deopotrivă interne și externe, se văd și astăzi.

Totuși, anvergura sa și intrarea triumfală în cărțile de istorie se datorează unui singur vot al unui parlamentar. Mai exact, în 1979, Thatcher, ca lider al opoziției, a inițiat o moțiune de neîncredere la adresa premierului laburist James Callaghan.

Moțiunea a trecut cu 311 voturi la 310, iar restul este istorie. Tot din Marea Britanie vine o altă victorie de acest tip: în 2015, în timpul unei curse electorale foarte strânse, un votant a făcut un desen obscen în dreptul numelui de pe listă al candidatului conservator Glyn Davies, pentru a-și arăta disprețul. Doar că votul a fost considerat valid și, grație lui, Davies s-a ales cu locul în Parlament. I-a și mulțumit votantului, public, pentru sprijin.

În Africa, un vot a schimbat soarta unei țări și a generat apariția unui nou stat. Este vorba despre Zanzibar, care, în 1961, proaspăt eliberat din colonialism, intrase aparent într-o eră a dominației arabe.

De altfel, alegerile din acel an urmau să decidă drumul țării, iar formațiunea Partidul Naționalist din Zanzibar, majoritar arabă, era dată câștigătoare.

Doar că un mic partid numit Afro-Shirazi a izbutit să câștige orașul Chake-Chake cu 1.538 de voturi la 1.537, ceea ce a însemnat 10 locuri în Parlament, formarea unei coaliții cu formațiunea arabilor și de aici unificarea cu Tanganyka, sub numele Tanzania.

O schimbare remarcabilă de situație generată de un singur vot vine din istoria politică a SUA. După asasinarea lui Abraham Lincoln, în 1865, Andrew Johnson a depus jurământul. Pentru că-i simpatiza pe confederați, a devenit detestat de Republicani și în scurt timp Congresul a decis că trebuia suspendat, fapt fără precedent.

Procedurile și dezbaterile au durat 11 săptămâni, suspendarea a avut loc, dar președintele nu a fost înlocuit; pentru a fi înlăturat, era nevoie ca două treimi dintre senatori să voteze contra sa. La momentul exprimării opțiunilor, Johnson a avut un vot în plus și a rămas în funcție. În ce privește felul în care Rutherford B. Hayes câștiga mandatul la Casa Albă, a rămas în istorie sub numele de „Compromisul din 1877”.

Consemnările timpului arată că la acel moment contracandidatul său democrat, Samuel J. Tilden, nu reușise să aibă cele 185 de voturi ale electorilor, deși câștigase ca opțiuni electorale în rândul populației americane.

Cu 20 de voturi ale electorilor în dispută, un Comitet al Congresului s-a întrunit pentru a decide către care candidat merg acestea. Opt dintre membrii organismului decizional au votat pentru Hayes, cu unul mai mult față de Tilden. Conștient de artificiul care îl făcuse președinte, Hayes a promis că nu va mai candida pentru al doilea mandat. Și-a ținut cuvântul.

 

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.