Caravana filmului românesc – Cartea și filmul se va afla la Pâncota, în perioada 15 – 17 aprilie

„Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” pornește din nou la drum, iar prima localitate  programată în traseul de anul acesta este Orașul Pâncota, județul Arad. Aici, copii, părinții și bunicii sunt invitați la Așezământul Cultural, în perioada 15 – 17 aprilie, de la orele 17.00 și 19.00, să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme românești.

Intenția „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul” este aceea de a contribui, prin acţiunile sale, la apropierea tuturor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc. Căci, aşa cum spunea Jean Cocteau un film, nu este altceva decât „o scriere în Imagini”.

Astfel, vor fi prezentate producţii cinematografice clasice, ale căror scenarii au ca sursă de inspiraţie romane celebre româneşti, nuvele şi povestiri din programa şcolară precum „Baltagul” și ”Frații Jderi” de Mihail Sadoveanu sau „Liceenii” de Gorge Șovu.

Nici copii, micuții spectatori de azi, poate marii creatori de mâine, nu au fost uitaţi, aceștia fiind invitați la întâlnirea cu Lizuca și nazdravanul cățeluș Patrocle din „Dumbrava minunată”, dar și cu Veronica și prietenii săi fantastici din filmul cu același nume.

Publicul cinefil din Pâncota se va bucura, cu siguranță, să revadă rolurile memorabile realizate de mari actori ai teatrului și filmului românesc: Dorel Vișan și Adrian Pintea (care recreează prietenia emblematică dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu, în filmul „Un bulgăre de humă”) sau Gheorghe Cozorici, George Calboreanu sau Florin Piersic în „Frații Jderi”.

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

Programul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul  la Așezământul Cultural al Orașului Pâncota este următorul:

Vineri, 15 aprilie, ora 17.00: BALTAGUL

Scenariul şi regia: Mircea Mureşan;

Cu: Ilarion Ciobanu, Margarita Lozano, Sandu Sticlaru, Ioana Pacula, Ernest Maftei

 

Vineri, 15 aprilie, ora 19.00: LICEENII

Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Şovu

Cu: Ştefan Bănică jr., Mihai Constantin, Oana Sârbu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru

 

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 17.00: DUMBRAVA MINUNATĂ

Regia: Gheorghe Naghi; Scenariul: Draga Olteanu Matei;

Cu: Diana Muscă, Ernest Maftei, Florina Cercel, Elena Drăgoi, Draga Olteanu Matei

 

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 19.00: FRAȚII JDERI

Regia: Mircea Drăgan; Scenariul: Profira Sadoveanu, Constantin Mitru, Mircea Drăgan;

Cu: Gheorghe Cozorici, Ştefan Velniciuc, George Calboreanu, Geo Barton, Emanoil Petruţ

 

Duminică, 17 sprilie, ora 17.00:VERONICA

Regia: Elisabeta Bostan;

Scenariul: Vasilica Istrate, Elisabeta Bostan;

Cu: Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu, Vasilica Tastaman

 

Duminică, 17 sprilie, ora 19.00: UN BULGĂRE DE HUMĂ

Regia: Nicolae Mărgineanu; Scenariul: Mircea Radu Iacoban;

Cu: Dorel Vișan, Adrian Pintea,  Marcel Iureș, Carmen Tănase, Maria Ploae

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a X-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

PARTENER PRINCIPAL al „Caravanei filmului românesc”:

RADIOCOM – Societatea Națională de Radiocomunicații S.A.

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Go Next, Biz Plus, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, Boio.

La Pâncota, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Pâncota.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.