Prof.univ.dr.Renata Tatomir inclusă în Enciclopedia reprezentanților scrisului istoric românesc

Vă anunțăm cu bucurie că doamna prof. univ.dr. Renata-Gabriela Tatomir, Director al Departamentului de Științe Sociale și ale Naturii – Facultatea de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii a Universității Hyperion din București, a fost inclusă în Enciclopedia reprezentanților scrisului istoric românesc, vol V, a Academiei Române, Editura Karl A. Romstorfer a Muzeului Național al Bucovinei, Suceava, 2021.

Doamna prof. dr. Renata-Gabriela Tatomir este doctor în istorie, cu calificativul excelent, al Universității București, cu o teză publicată în 2013 și intitulată Hermetism și tehnici hermetic în câteva provincii răsăritene ale Imperiului Roman. Sec. I-III e.n.

Este egiptolog și orientalist, având stagii profesionale de cercetare și documentare la Institutul Francez de arheologie orientală din Cairo (inclusiv documentări la Muzeul de antichități egiptene din Cairo), fiind participant la Școala de Egiptologie Coffins & Sarcophagi a Universității din Napoli și a Muzeului Vatican (2021), precum și colaborări anuale cu Universitatea din Cairo.Este colaborator al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, unde cercetează și public colecția de antichități egiptene a instituției.

La Universitatea Hyperion organizează annual evenimente academic internaționale, de egiptologie și istorie – conferințe, școli anuale, simpozioane – în parteneriat cu instituții de profil național și internațional.

Este cadru universitar titular la Universitatea Hyperion din București, unde predă cursurile de egiptologie, antichități egiptene, scriere hieroglifică medio-egipteană a izvoarelor, culte orientale în Imperiul Roman, ale căror inițiatoare a fost, precum și pe cele de istorie antică, preistorie, arheologie.

Este triplu licențiată în istorie, fizică și drept și deține mai multe masterate, printre care drept internațional, fizică și studii de securitate.

A primit premiul Comisiei Naționale UNESCO pentru România pentru articolul „Zei egipteni în Dacia și Dobrogea”, precum și medalia Universității din Cairo, Egipt, Facultatea de Arheologie.

De-a lungul anilor a publicat numeroase studii și articole inter și transdisciplinare, în domeniile egiptologiei, orientalisticii, hermetismului, a participat și participă la proiecte naționale și internaționale, precum și la congrese și conferințe internaționale de profil.

Printre ultimele publicații de egiptologie și orientalistică se numără Antichități egiptene. Cinci milenii de egiptologie; O perspectivă științifică asupra arborelui sefirotic; „Shabtiw, shawabtiw, ushabtiw in the collections of the “Vasile Pârvan” Institute of Archaeology in Bucharest”în DACIA, REVUE D’ARCHÉOLOGIE ET D’HISTOIRE ANCIENNE, NOUVELLE SÉRIE, LXII-LXIII, 2018-2019, pp. 7-117; „On the Ushabti‑Box in the Collections of the “VasilePârvan” Institute Of Archaeology”, DACIAREVUE D’ARCHÉOLOGIE ET D’HISTOIRE ANCIENNE, NOUVELLE SÉRIE, LXIV, pp. 245-268.

Este consultant și reviewer al Oxford Classical Journal și membru al conducerii editoriale și reviewer al „International Journal of Egytology” și „Journal of Advanced Research (JAR): Social Sciences” ale Universității din Cairo, Facultatea de Arheologie.

Este membru al International Association of Egyptologists.

De asemenea a tradus mai multe cărți de specialitate, însoțite de note și comentarii, cu tematică de mitologie clasică și comparată, religiile lumii, Maria Magdalena.

A fost cercetător (2001-2008) și director (2006-2008) al Institutului de studii orientale Sergiu Al-George din București. Lucrările sale pot fi consultate accesând pagina academică:https://hyperion.academia.edu/RenataTatomir

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.