Care este legatura dintre teama de a gresi, teama de respingere si teama de a vorbi in public?

Adina ajunge la SMURD cu palpitatii la inima fiind sigura ca are o boala grava. Dupa mai multe investigatii clinice ajunge la psiholog si astfel iese la iveala faptul ca aceasta prezinta sentimente de teama puternica cand se afla impreuna cu alte persoane, ca evita gupurile mai mari de persoane, ca ii este dificil sa mearga la cumparaturi in supermarket-uri, si evita sa stea la rand.

Este ingrijorata mai ales ca in aceste circumstante, ar putea sa faca un gest jenant sau prostesc. In adunari mai largi sau in sedinte si intalniri ii vine foarte greu sa vorbeasca, din teama de a spune ceva gresit. Este preocupata de faptul ca ceilalti o sa observe faptul ca roseste sau ca ii tremura mainile, si astfel vor sti ca ceva nu e in regula cu ea. Crede ca din aceasta cauza ceilalti o vor evalua negativ (vor avea o parere proasta despre ea).

Aceste probleme au inceput in adolescenta dar par ca devin din ce in ce mai grave. Este ingrijorata mai ales ca in aceste circumstante, ar putea sa faca un gest jenant sau prostesc.  Nici nu isi mai aminteste de cand  nu a mai dormit bine, in fiecare noapte se trezeste de cateva ori, adoarme foarte greu uneori sta toata noaptea cu gandul la problemele care-l coplesesc.

Adina nu este un caz singular. Una din patru persoane dezvolta dealungul timpului o tulburare emotionala de timp anxios si aproximativ 75% din oameni prezinta teama de a vorbi in public sau de a-si exprima parerea daca este diferita de a celorlalti.

Mecanismul fricii

 Simptome fizice. Acestea pot fii: accelerarea respiratiei, batai puternice ale inimii, senzatie de  ameteala, palpitatii, tulburari de ritm cardiac, transpiratii, frisoane, tremur al mainilor sau al picioarelor, dureri in piept, dureri abdominale, greata, etc.

Simptome emotionale: teama de a pierde controlul, teama de moarte, teama ca ai o boala grava, teama ca vei gresi, teama ca ceilalati vor rade de tine.

Simptome comportamentale: verificari excesive ale sarcinilor care se fac cu consum imens de timp si energie; evitari de a participa la anumite evenimente sau de a face anumite activitati care ar avea beneficii pe termen lung pentru tine; solicitari ale aprobarii celorlalti, evitarea de a lua decizii fara a-i consulta pe ceilalti.

Gandurile: ”nu trebuie sa gresesc cu niciun pret”, ”e groaznic daca gresesc”, ”ceilalati vor rade de mine daca gresesc”, ”nu sunt bun de nimic daca gresesc”, ”nu suport sa gresesc”, ”sunt un ratat daca gresesc”.

Continuarea pe top-psy.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.