"Protecţia martorilor – factor esenţial în combaterea marii criminalităţi"

A fost lansat proiectul „Protecţia martorilor – factor esential în combaterea marii criminalităţi – WITPRO”. Beneficiarul proiectului este Oficiul Naţional pentru protecţia martorilor. Proiectul are un buget total de 201.378,33 euro şi o durată de desfăşurare de trei ani.

Inspectoratul General al Politiei Romane a obtinut finantare din partea Comisiei Europene pentru proiectul Protectia martorilor – factor esential in combaterea marii criminalitati – WITPRO, beneficiarul fiind Oficiul National pentru Protectia Martorilor. La evenimentul de lansare, in premiera pentru ONPM, a acestui proiect, au participat secretarul de stat si sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Anghel Andreescu, chestor de politie Florentin Robescu, adjunct al inspectorului general al Politiei Romane, comisar-sef de politie Laurentiu Sobu (directorul Oficiului National pentru Protectia Martorilor – I.G.P.R (foto conferinta), precum si reprezentanti ai structurilor pentru Protectia Martorilor din Austria si Bulgaria.

Proiectul are un caracter transnational, parteneri externi si co-beneficiari fiind structurile de protectie a martorilor din Austria si Bulgaria. Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea cooperarii si colaborarii internationale in domeniul protectiei martorilor.

Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total al acestuia este de 201.378,33 euro, cu o finantare din partea Comisiei Europene de 90%, respectiv 181.240,50 euro, cofinantarea I.G.P.R. fiind de 10 %.

Proiectul include o componenta de achizitie de echipamente si una de instruire in domeniul protectiei martorilor. Conform comunicatului IGPR, ”prin seminariile, stagiile de pregatire si intalnirile ce vor avea loc se va realiza stabilirea unor linii comune de actiune, a procedurilor si tehnicilor de lucru, precum si intarirea capacitatii de reactie in vederea gestionarii eficiente a problematicii protectiei martorilor in cadrul Uniunii Europene, tinand cont de faptul ca se va realiza o buna cunoastere a sistemelor, modalitatilor si tehnicilor de lucru ale statelor implicate, precum si a celor mai bune practici internationale in domeniul protectiei martorilor„.

Activitatile de pregatire prevazute in cadrul proiectului vor consta in sase seminarii, patru exercitii practice, doua vizite de studiu si organizarea unei conferinte internationale la care vor fi invitati sa participe reprezentanti a structurilor de protectie a martorilor din 11 state.

Totodata, se va achizitiona un sistem tip videoconferinta, ce va permite audierea martorilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene in altul, precum si in interiorul tarii, fara a mai fi necesara deplasarea acestora din localitatea de resedinta pana la instanta. Acest sistem tip videoconferinta reduce valoarea cheltuielilor ONPM, dar si a altor state europene cu care Romania colaboreaza pe aceasta zona.

Sursă: http://www.luju.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.