Cărţi de referinţă la editura „Semne”

La prestigioasa Editură „Semne” a reputatului editor Ştefan Dulu, au apărut zilele trecute două cărţi semnate de publicistul şi profesorul universitar Ion Marin, semnificative pentru activitatea sa de peste 30 de ani pe tărâm jurnalistic şi de peste un deceniu în învăţământul universitar.

Volumul „Geopolitica şi securitatea globală” sintetizează preocupările şi cercetările autorului în aceste domenii de referinţă într-o abordare interdisciplinară. Ne aflăm, de fapt, în faţa unei ediţii adăugite şi revizuite în care autorul îşi focalizează studiul asupra geopoliticii şi securităţii globale în epoca post-Lisabona. Volumul ce numără 341 de pagini cuprinde capitole precum concepte geopolitice fundamentale, reprezentanţi şi curente în geopolitică, analiza diacronică a geopoliticii conflictelor, mediul de securitate global, conflicte din Orientul Apropiat şi geopolitica petrolului, arhitectura de securitate euroatlantică şi implicarea României în cadrul său şi altele la fel de interesante, actuale şi incitante. În capitolul concluziv, autorul îşi prezintă opinia asupra refundamentării conceptului de securitate şi impactul acestuia asupra conceptului de geopolitică.

Cartea reprezintă rezultatul de ultimă oră al preocupărilor sale în domeniu, profesorul universitar dr.Ion Marin susţinând de mulţi ani cursul de geopolitică şi securitate globală, de jurnalism şi terorism şi dreptul comunicării la Universitatea „Hyperion” unde este decan al Facultăţii de Drept, Jurnalism, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Cel de-al doilea volum, intitulat „Noaptea dintre milenii” , impresionant la rândul său, cu un număr de 583 de pagini, este o culegere a articolelor lui Ion Marin (eseuri, cronici, pamflete) publicate în ziarul său, „Ultima oră” în anul 2000.

Un astfel de volum aș putea tipări pentru fiecare din cei peste 30 de ani de când am intrat în presă, fiindcă am scris zilnic cel puțin o pagină, deși rareori mă puteam rezuma la doar atât, care s-au concretizat în peste 4000 de texte  apărute în toți acești ani sub semnătura mea, ca jurnalist profesionist; dar am considerat că deocamdată este destul să mă opresc la anul 2000, pe care îl socotesc nu doar reprezentativ pentru toată cariera mea publicistică, ci și o bornă a timpului, simbolică pentru noi toți, un timp emblematic pentru ceea ce eu gândesc a fi ”noaptea dintre milenii”, dar și dintre două ere geopolitice ale istoriei omenirii, ce se întinde peste câteva generații, cel puțin în această mult încercată țară, fără însă, așa cum am încercat să le demonstrez întotdeauna cititorilor și le spun mereu studenților mei, ca întunericul să  fi ocultat cu totul binele imanent din noi și să fi stins făclia speranței”, mărturiseşte autorul pe coperta a patra a volumului.

Cele două volume vor fi lansate în cadrul Târgului de Carte din luna iunie de la Romexpo la standul editurii „Semne”, iar în luna august la Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia. Cu această ocazie va fi organizată o gală a Fundaţiei „România 2000” cu prilejul împlinirii a 15 ani de activitate a Fundaţiei „România 2000” şi a 430 de ani de atestare documentară a comunei Bucu, localitatea natală a autorului, care este, de altfel, cel ce a descoperit şi publicat în presa vremii, acum trei decenii, acest act de atestare de la 1583, semnalat de marele istoric Nicolae Iorga.

Roxana Ichim

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.