Castelul Bran

Pe drumul ce leagă Brașovul de Câmpulung, chiar la intrarea în pasul Rucăr-Bran, se află vestitul castel Bran, construit într-un punct strategic foarte bun.

Atestat documentar la 17 noiembrie 1377 de regele Ludovic I al Ungariei, când acesta le permite sașilor din regiunea Brașovului să ridice o „nouă cetate de piatră” la Bran. Se presupune că ar fi fost precedată de o altă fortificație, probabil din lemn.  În anul  1395, castelul Bran a fost folosit de către împăratul german și rege al Ungariei, Sigismund de Luxemburg, drept bază strategică pentru un raid în Țara Românească cu scopul de a-l îndepărta pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul vasalului său, Mircea cel Bătrân. Între anii 1407-1429 castelul rămâne sub stăpânirea lui Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești. La scurt timp, în anul 1427, castelul este preluat de către Coroana Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere.
În 1920, castelul a fost donat Reginei Maria a României  în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri, în același timp este transformat în reședință regală. După moartea reginei, în 1938, castelul a fost lăsat moștenire fiicei sale, principesa Ileana, fiind căsătorită cu un membru al familiei de Habsburg.  După câțiva ani, în 1948, castelul a fost naționalizat și a intrat în propietatea statului român, ca mai târziu, în 1956, să fie deschis vizitelor publice.
În 2006, castelul este retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg, iar la data de 18 iunie 2009 acesta intră pe deplin în posesia moștenitorilor Principesei Ileana.

La început, Castelul Bran a fost o cetate militară de apărare, baza acestuia fiind în formă de patrulater neregulat.  Cu timpul, cetatea a suferit foarte multe modificări, printre care : îmbrăcarea acoperișului cu țiglă, construirea unui turn la est, între 1883-1886 și adăugarea turnului de sud, în 1622.

În prezent, în muzeu sunt expuse colecții de mobilier, arme, costume și armuri, iar domeniul  Bran cuprinde : Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesei Ileana.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.