Cetatea Enisala

Singura cetate medievală din Dobrogea, la câțiva kilometrii de Babadag, pe un drum foarte bun, situată în vecinătatea satului Enisala.

A fost ridicată de bizantini și genovezi între secolele XIII-XIV. Mai târziu, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea trece în stăpânirea Țării Românești, fiind inclusă în sistemul defensiv. În 1417, Cetatea Enisala este cucerită de turci și transformată în garnizoană militară otomană. Datorită extinderii stăpânirii turcești până la Chilia, cetatea ne mai având interes strategic este abandonată.
Abandonarea cetății s-a dovedit a fi un lucru pozitiv, deoarece în timpul războiului ruso-turc, comandanții oștirilor rusești au ordonat distrugerea tuturor cetăților-garnizoane ale Imperiului Otoman, Enisala fiind deja abandonată de turci, rămâne singura cetate ce nu a fost distrusă din Dobrogea.

Denumirea cetății provine din limba turcă unde „yeni” înseamnă  „nou”  și din regionalismul dobrogean „sale” ce înseamnă „sat” rezultând denumirea de „satul nou”. În aceeași perioadă cetatea se mai numea și Heraclia sau Heracleea.

Cetatea Enisala construită cu scop defensiv și de supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și de pe apă în perioada în care lacul Razim era golf al Mării Negre.

Timpul și-a pus amprenta pe fortificație dar încă se mai pot vedea porțiuni mari ale zidurilor groase, rămășițe ale turnurilor de pază, dar cel mai important este turnul porții principale cu arcadă dublă.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.