Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cetatea Enisala

Publicat: miercuri, 15 februarie 2017

Singura cetate medievală din Dobrogea, la câțiva kilometrii de Babadag, pe un drum foarte bun, situată în vecinătatea satului Enisala.

A fost ridicată de bizantini și genovezi între secolele XIII-XIV. Mai târziu, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea trece în stăpânirea Țării Românești, fiind inclusă în sistemul defensiv. În 1417, Cetatea Enisala este cucerită de turci și transformată în garnizoană militară otomană. Datorită extinderii stăpânirii turcești până la Chilia, cetatea ne mai având interes strategic este abandonată.
Abandonarea cetății s-a dovedit a fi un lucru pozitiv, deoarece în timpul războiului ruso-turc, comandanții oștirilor rusești au ordonat distrugerea tuturor cetăților-garnizoane ale Imperiului Otoman, Enisala fiind deja abandonată de turci, rămâne singura cetate ce nu a fost distrusă din Dobrogea.

Denumirea cetății provine din limba turcă unde „yeni” înseamnă  „nou”  și din regionalismul dobrogean „sale” ce înseamnă „sat” rezultând denumirea de „satul nou”. În aceeași perioadă cetatea se mai numea și Heraclia sau Heracleea.

Cetatea Enisala construită cu scop defensiv și de supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și de pe apă în perioada în care lacul Razim era golf al Mării Negre.

Timpul și-a pus amprenta pe fortificație dar încă se mai pot vedea porțiuni mari ale zidurilor groase, rămășițe ale turnurilor de pază, dar cel mai important este turnul porții principale cu arcadă dublă.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21105

Publicat de la data feb. 15 2017. Categorii La pas prin...galeriile bucureștene.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 aprilie 2020, 0:58
 

NE
Senin
5°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 45%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:46
Apus: 19:51
Prognoza 8 aprilie 2020
Zi
 

NE
Soare
19°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

SSV
Senin
4°C
Vânt: 4 km/h SSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 04-04-2020 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 06 aprilie, ora 06 - 06 aprilie, ora 20; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : intensificări ale vântului; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN       În intervalul menționat, vântul va avea intensificări, cu […]

Loto

Horoscop

  • 280.511 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team