Castelul Cantacuzino
La poalele muntelui Zamora, pe o stradă cu același nume, în Bușteni, se află Castelul Cantacuzino. A fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino și a fost realizat de către arhitectul Grigore Cerchez.
Castelul este format din 4 corpuri, primul ar fi pavilionul central cu o suprafață de 1.200 m², este construit dintr-o fundație de beton, pereții sunt din piatră cioplită iar acoperișul este din țiglă. Aici se găsește o colecție heraldică de blazoane ale familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino și o friză de portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Al doilea corp este pavilionul de serviciu ce are o suprafață de 403 m². Al treilea corp este reprezentat de vila administrativă cu o suprafață de 114 m² iar ultimul corp este reprezentat de capelă. Castelul a fost decorat cu vitralii, console, plafoane cu grinzi pictate, balustrade de lemn, toate acestea oferindu-i o ambianță interioară cu caracter romantic. Șeminee realizate din piatră albă de Albești, ornamente din mozaicuri policrome indică o atmosferă de reședință boierească.
Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc cu alei ce duc spre cascade, fântâni arteziene și spre grotă.
Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până în anul 1948 când aceasta a fost naționalizată devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Astăzi castelul adăpostește un muzeu și un restaurant select cu numele de Canta Cuisine.
Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com