Cât datorează România străinilor? Peste 100 miliarde de euro

România datorează străinilor 101 miliarde euro, dintre care 37 miliarde euro datorate de stat, iar restul de 64 miliarde euro de către bănci și companii de stat, informează Ziarul Financiar.

În luna martie a acestui an, datoria externă totală a ajuns la 101 miliarde euro, mult mai mare față de cea din decembrie 2008, când România înregistra o datorie de 72 miliarde euro.

La începutul crizei statul avea datorii externe de 11 miliarde euro, iar firmele private și băncile, 61 miliarde euro.

În timpul crizei, statul român a adunat o datorie de 26 miliarde de euro, iar sectorul privat doar 3 miliarde de euro.

Astfel, statul beneficiază de 90% din banii împrumutați care intră în România.

 Cum statul a continuat să se împrumute masiv în străinătate, datoria publică externă care este compusă din datoria guvernului și cea a BNR,  a crescut de la 34 la 37 miliarde euro, între martie 2012 și martie 2013.

 În timp ce datoria externă a Guvernului a crescut în perioada martie 2012- martie 2013 cu 5 miliarde euro, cea a Băncii Naționale a scăzut cu două miliarde.

 Ca urmare a reducerii expunerii băncilor-mamă către România, datoria privată a scăzut cu două miliarde euro.

„Datoria externă totală a României a crescut uşor în ultimul an, până la 101 mld. euro – 71% din PIB-ul estimat pentru 2013 -, ca urmare a majorării datoriei externe a statului pe termen mediu şi lung“, a declarat economistul-șef al Unicredit Țiriac Bank, Cătălina Molnar.

 O tendință de scădere a sumelor păstrate de străini în băncile locale a fost arătată în anul 2012 și primele luni din 2013.

„Datele confirmă că procesul de dezinter­mediere este specific mai ales sectorului bancar, având în vedere că datoria externă pe această componentă a scăzut cu aproximativ 3,2 mld. de euro în ultimul an, în special cea pe termen scurt“, a precizat Molnar.

 Pe de altă parte datoria externă pe termen scurt a ajuns în luna martie la 20,3 miliarde euro, sumă care reprezintă 20% din datoria externă totală.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.