CE a lansat procesul de selecție pentru Capitala europeană verde din 2016

Comisia Europeană a lansat procesul de selecție pentru Capitala europeană verde din 2016. Premiul pentru capitalele verzi ale Europei se acordă orașelor care promovează cel mai intens un stil de viață urban cu impact minim asupra mediului. Scopul acestui premiu anual este să inspire orașele europene să ia măsuri pentru a deveni locuri mai atrăgătoare și mai sănătoase ca destinație pentru cei interesați să le viziteze, să muncească și să trăiască acolo – orașe „în care merită să trăiești”.

Pentru prima dată, orașele din Europa cu mai mult de 100 000 de locuitori își pot depune candidatura pentru acest titlu. Anterior, doar orașele cu mai mult de 200 000 de locuitori erau eligibile. Datorită acestei schimbări, titlul este acum accesibil pentru peste 400 de orașe din întreaga Europă.

Avantajele unei capitale europene verzi încep cu un mediu înconjurător mai curat, noi locuri de muncă și investiții, și includ o creștere a turismului, o mediatizare pozitivă în presa internațională și un număr sporit de sponsorizări pentru proiectele de mediu.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Premiul Capitala europeană verde pune în lumină eforturile locale de ameliorare a mediului urban și de promovare a creșterii durabile. Cu ocazia lansării concursului pentru cel de-al șaptelea titlu de Capitală europeană verde, cel din 2016, aș dori să încurajez orașele mai mici să își depună candidatura și să profite de această ocazie pentru a-și trece în revistă și a-și pune în evidență realizările din domeniul mediului, punând bazele unui viitor durabil pentru propriii cetățeni.”

Obiectivele premiului sunt:

să recunoască orașele care au făcut deja dovada unor realizări remarcabile în domeniul mediului;
să încurajeze orașele să își asume obiective ambițioase în ceea ce privește îmbunătățirea în viitor a mediului și dezvoltarea sustenabilă și
să inspire alte orașe prin intermediul unor noi idei, schimburi de bune practici și experiențe.
Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; transportul local; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea sustenabilă a terenurilor; natura și biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deșeuri generate și gestionarea acestora; gestionarea apelor; tratarea apelor reziduale; ecoinovare și locuri de muncă sustenabile; performanța energetică; gestionarea integrată a mediului.

Participarea este deschisă tuturor statelor membre ale UE, țărilor în curs de aderare și țărilor candidate (Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Muntenegru, Serbia și Turcia) precum și țărilor din Spațiul Economic European. Orașele își pot depune candidatura online, la adresa http://www.europeangreencapital.eu/. Data limită de depunere a candidaturilor pentru titlul din 2016 este 17 octombrie 2013. Titlul este acordat de un juriu european, asistat de un grup de experți recunoscuți din diverse domenii ale protecției mediului. Câștigătorul va fi anunțat în luna iunie 2014.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.