Ce-a mai ramas din flota româneasca se scufunda incet, dar sigur România – pe lista neagra a navigatiei internationale
În urma numeroaselor dezastre ecologice, Comunitatea Europeana a întocmit o lista neagra cu vasele care pot constitui, mai ales din punct de vedere tehnic, adevarate pericole pentru operatorii portuari din Europa. Pe lista apar si navele românesti Tania si Alex C, nave care în ultimii ani au fost arestate de cel putin trei ori în porturile straine. Directorul general al Autoritatii Navale Române, Marin Chintoan, a declarat ca navele respective înregistreaza multe probleme privind siguranta navigatiei si ca, din acest motiv, România a fost avertizata de Comisia Europeana.
Armatorii români – obligati sa-si modernizeze navele
Navele sub pavilion românesc care nu vor corespunde din punct de vedere tehnic standardelor europene vor fi retinute de autoritati în Portul Constanta, fara a avea voie sa mai circule. Directorul general al ANR, Marin Chintoan, a comunicat armatorilor înfiintarea serviciului Flag State Control, care va avea rolul de a inspecta navele aflate sub pavilion românesc. Conducerea ANR declara, anul trecut, ca, in 2003, fiecare nava aflata sub pavilion românesc va fi inspectata de doua ori, urmând ca navele care nu corespund standardelor internationale sa fie retinute în porturi fara a mai avea dreptul de a opera. În prezent, din flota comerciala româna mai sunt înregistrate 45 de nave sub pavilion românesc, dintre care doar 35 functioneaza.
Pentru a preveni situatiile în care navele românesti sa fie retinute în porturile europene, Autoritatea Navala Româna a efectuat o serie de controale pe navele aflate sub pavilion românesc pentru a constata daca acestea îndeplinesc toate criteriile impuse de Uniunea Europeana. In ultima perioada, inspectorii Autoritatii Navale Române au controlat navele aflate în administrarea companiei Navcom si au dispus retragerea dreptului de a arbora pavilionul românesc pentru patru din navele acestei companii. Navele Napal, Napht Al Yemen 6, Island Oil One si Island Oil Two si-au pierdut certificatele de clasa din cauza faptului ca armatorul nu a respectat termenele de reparatii si andocare solicitate de societatea de clasificare.
Ministrul Mitrea va inspecta toate navele românesti
În ceea ce priveste negocierile de aderare a României la Uniunea Europeana pentru Capitolul 9 – „Politica în domeniul transporturilor”, în anul 2003 Ministerul Lucrarilor Publice, Transportului si Locuintei va finaliza negocierile la acest capitol. Fiind considerat un impediment în aderarea României la UE, premierul Adrian Nastase a fixat drept obiectiv Ministerului Transportului scoaterea României de pe aceasta lista. În acest sens, reprezentantii ministerului, împreuna cu cei ai Autoritatii Navale Române au avut o întâlnire cu toti armatorii din România la care li s-a comunicat acestora noile masuri necesare alinierii navelor românesti la standardele internationale. Ministrul Miron Mitrea a dispus Autoritatii Navale Române sa efectueze inspectii FSC (Flag State Control-Controlul Statului de Pavilion) la toate navele datorita aresturilor repetate din cursul anului 2002 si faptului ca armatorii nu au luat nici o masura de readucere a navei la standardele internationale. „În perioada urmatoare, pâna în luna martie 2003 vor fi inspectate, dupa un program deja stabilit, toate navele românesti, oriunde s-ar afla pe glob. Subliniez ca nici o nava nu va mai arbora pavilionul românesc daca nu va îndeplini conditiile necesare”, a declarat ministrul Miron Mitrea.
În cadrul actiunilor întreprinse de catre inspectorii Flag State Control, de la începutul acestui an, au fost retinute sapte nave sub pavilion românesc. Doua dintre aceste nave – ferry-boat-urile Mangalia si Eforie – apartin CNCFR Marfa SA. O alta nava retinuta de Flag State Control este Alexandru C, care apartine companiei CEM Invest International. Inspectorii FSC au depistat la bordul acestei nave numeroase deficiente care, pâna la ora actuala, nu au fost remediate. Ultima nava arestata de ofiterii Flag State Control în Portul Constanta este nava Sammarina 3. Aceasta a fost inspectata de ofiterii FSC si s-a dispus retinerea pâna la remedierea tuturor problemelor.
Remus Vlad