CE a publicat primul raport privind traficul de persoane în UE

În perioada 2008-2010 s-au înregistrat 23 632 de victime identificate sau presupuse ale traficului de persoane în UE. Aceste cifre reprezintă aspectul cel mai frapant care reiese din primul raport privind traficul de persoane în Europa, publicat de Comisia Europeană.

 Raportul evidențiază, de asemenea, faptul că numărul de persoane traficate în interiorul UE și din țări terțe către UE a crescut cu 18 % între 2008 și 2010, însă tot mai puțini traficanți sfârșesc după gratii, având în vedere că numărul traficanților condamnați a scăzut cu 13 % în aceeași perioadă.

În ciuda acestor informații îngrijorătoare, până în prezent doar 6 din cele 27 de state membre ale UE au transpus integral directiva UE privind combaterea traficului de persoane  în legislația lor națională și trei țări au raportat doar transpunerea parțială a directivei, termenul de transpunere expirând la 6 aprilie 2013.

„Este greu să ne imaginăm că în țările UE, libere și democratice, zeci de mii de ființe umane pot fi lipsite de libertate și exploatate, tratate ca mărfuri, în scopul obținerii de profit.” Totuși, acesta este tristul adevăr și traficul de persoane este omniprezent, mai aproape de noi decât credem. „Sunt foarte dezamăgită să constat că, în ciuda acestor tendințe alarmante, doar câteva țări au pus în aplicare legislația în domeniul combaterii traficului de persoane și le îndemn pe cele care nu au întreprins încă acest demers să respecte obligațiile care le revin”, a spus doamna Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne.

Transpunerea integrală și rapidă a directivei UE

Pentru a contracara aceste tendințe este necesar ca legislația și măsurile ambițioase propuse ca răspuns la problema traficului de persoane să fie transpuse și puse în aplicare în mod corespunzător.

În cazul în care directiva va fi într-adevăr transpusă integral, aceasta va putea avea un impact real și concret asupra vieții victimelor și va putea să împiedice ca alte persoane să devină victime ale acestei odioase forme de criminalitate. Acest nou act legislativ al UE include acțiuni în diferite domenii, precum cel al dispozițiilor de drept penal, al urmăririi penale a infractorilor, al sprijinului acordat victimelor și al drepturilor victimelor în cadrul procedurilor penale și în domeniul prevenției. Acest prevede, de asemenea, crearea, în fiecare stat membru, a unui raportor național sau a unui mecanism echivalent care să ofere informații cu privire la tendințe, să culeagă date și să măsoare impactul activităților de combatere a traficului de persoane.

Drepturile victimelor traficului de persoane în UE

Comisia Europeană prezintă, de asemenea, o descriere generală a drepturilor victimelor traficului de persoane pentru a oferi informații clare, ușor de utilizat, privind dreptul la muncă, drepturile sociale, dreptul la ședere și dreptul la compensații la care cetățenii au dreptul în temeiul legislației UE. Această descriere generală va fi folosită de către victime, de către profesioniștii din domeniul traficului de persoane (ONG-uri, poliția, autoritățile responsabile cu imigrația, inspectorii muncii, polițiștii de frontieră, personalul medical și asistenții sociali). Acest document va contribui la exercitarea efectivă a acestor drepturi, deoarece va permite autorităților din statele membre ale UE să ofere sprijinul și protecția de care victimele au nevoie și pe care acestea le merită.

Culegerea datelor: câteva constatări principale

Eurostat și DG Afaceri Interne publică primul raport care conține date statistice cu privire la traficul de persoane la nivelul UE, corespunzătoare perioadei de referință 2008, 2009 și 2010. La acest raport au contribuit toate statele membre – culegerea unor date comparabile și fiabile rămâne totuși o provocare și cifrele ar trebui interpretate cu prudență, deoarece ele reprezintă doar partea vizibilă a aisbergului. Conform unui studiu efectuat de Organizația Internațională a Muncii, în UE există 880 000 de persoane care sunt victime ale muncii forțate, inclusiv ale exploatării sexuale.

– Victime

Numărul total al victimelor identificate și presupuse s-a ridicat la 6 309 în 2008, 7 795 în 2009 și 9 528 în 2010, înregistrând o creștere de 18 % pe durata celor 3 ani de referință.
Profilul victimelor diferențiat în funcție de sex și vârstă a fost, pe durata celor trei ani de referință, astfel: 68 % femei, 17 % bărbați, 12 % fete și 3 % băieți.
Pe durata celor trei ani de referință, majoritatea victimelor identificate și presupuse au fost traficate în vederea exploatării sexuale (62 %). Traficul de persoane în scopul muncii forțate (25 %) ocupă locul doi, urmat de alte forme de trafic, cu o pondere mult mai mică (14 %), cum ar fi traficul de persoane în scopul prelevării de organe, al comiterii de activități infracționale sau al vânzării de copii.
Pe durata celor trei ani de referință, majoritatea victimelor identificate și presupuse provin din statele membre ale UE (61 %) și, într-o măsură mai mică, din Africa (14 %), Asia (6 %) și America Latină (5 %).
Majoritatea victimelor identificate în statele membre ale UE sunt cetățeni din România și Bulgaria.
Majoritatea victimelor din statele terțe provin din Nigeria și China.
Numărul permiselor de ședere pentru victimele traficului de persoane care nu sunt cetățeni ai UE a crescut de la 703 în 2008 la 1 196 în 2010.

– Traficanții

Numărul total al persoanelor suspectate de trafic în statele membre ale UE s-a redus cu aproximativ 17 % între 2008 și 2010.
75 % din numărul persoanelor suspectate de trafic sunt bărbați.
Persoanele suspectate de trafic în scopul exploatării sexuale reprezintă aproximativ 84 % din numărul total al persoanelor suspectate de trafic pe durata celor trei ani de referință.
Numărul total al condamnărilor pentru traficul de persoane a scăzut cu 13 % în perioada cuprinsă între 2008 și 2010.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.