Ce crede Ministerul Agriculturii despre calitatea alimentelor din România

Ministerul Agriculturii a cerut acordul mai multor state europene pentru a putea lua probe de alimente din magazinele din aceste ţări. În urma controalelor din magazinele româneşti, nu au fost găsite alimente din Uniunea Europeană cu ingrediente care să nu fie trecute pe etichetă. Experţii au luat 175 de probe din marile magazine. Au verificat preparate din carne, peşte, lapte, legume, fucte, miere, paste şi piureuri de tomate. În cadrul testelor comparative, specialiştii vor analiza compoziţia şi calitatea ingredientelor aceluiaş produs comercializat în vestul Europei şi la noi în ţară.

Ministerul Agriculturii a adresat la omologii din cinci state – Germania, Italia, Belgia, Olanda și Franța, o scrisoare prin care îi rog să ne dea posibilitatea ca experții noștri împreună cu ai lor să preleveze probe în așa fel încât să le putem compara, altfel nu poți să o faci. Aici nu e joacă, nu te poți duce cu sacoșa și iei din magazin, că nu poți să faci nici dovada că le-ai luat de acolo”, a spus Petre Daea.

În urma controalelor a fost descoperit un singur aliment neconform. Este vorba despre miere importată din Franța.

S-a dovedit că a depăşit cu 50% a unui coenficient care indică nivelul de fructosă. Acest coefient este o depreciere calitativă. Era miere, numai că zahărul nu era era de cea mai bună calitate”, a spus directorul general al ANSVSA, Geronimo Brănescu.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Agriculturii, Petre Daea anunţa că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmau să verifice dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna martie, şi a anunţat că va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, după protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi după ce Ministerul Agriculturii din România a anunţat monitorizarea fenomenului.

Sesizarea din oficiu viza posibila încălcare a articolelor 16 şi 34 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, a anunţat Avocatul Poporului.

Decizia Avocatului Poporului a venit după ce, în 25 februarie, Grupul de la Vişegrad, care cuprinde Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală şi de Est să se alăture iniţiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

Producătorii se apără susţinând că diferenţele de compoziţie sunt date de gusturile locale. Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulţi cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună. Consumatorii din Europa Centrală şi de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.