CE: Cultura păguboasă a întârzierii plăților va cunoaște un sfârșit pe 16 martie

În fiecare zi, în întreaga Europă falimentează zeci de întreprinderi mici și mijlocii (IMM), întrucât facturile pe care le emit nu sunt plătite. Ca urmare, dispar locuri de muncă și rămân neexploatate oportunități de afaceri, iar revenirea la creștere economică este amânată. Pentru a pune capăt practicilor de întârziere a plăților, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2011/7/UE  privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

16 martie 2013 este data până la care statele membre sunt obligate să integreze în legislațiile naționale textul revizuit al directivei privind întârzierea efectuării plăților. Conform directivei, autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanțe excepționale, în termen de 60 de zile. Întreprinderile trebuie să își plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care se stabilesc intenționat condiții diferite și în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.

Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru Industrie și Antreprenoriat, a declarat pe această temă: „IMM-urilor le este deosebit de greu să-și apere dreptul de a fi plătite la timp. Întârzierea plăților înseamnă pentru ele timp și bani pierduți, iar disputele legate de facturi nu fac decât să înrăutățească relațiile cu clienții. Această cultură păguboasă a plăților întârziate trebuie să ia sfârșit. Este timpul ca statele membre să implementeze în legislațiile naționale directiva privind întârzierea în efectuarea plăților, oferind astfel IMM-urilor sprijinul vital de care au nevoie în aceste vremuri dificile și ajutându-le să-și îndeplinească astfel rolul esențial pe care îl joacă în crearea de locuri de muncă pentru Europa.”

Noile reglementări sunt simple:

Autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanțe excepționale, în termen de 60 de zile calendaristice.
Libertatea contractuală în tranzacțiile comerciale ale întreprinderilor: întreprinderile trebuie să își plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care se stabilesc intenționat alte condiții și în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.

Întreprinderile au automat dreptul să solicite dobânzi pentru plățile întârziate și pot obține automat o sumă minimă fixă de 40 EUR cu titlu de compensație pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensații pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
Rata statutară a dobânzii pentru plățile întârziate crește la cel puțin 8 puncte procentuale peste dobânda de referință a Băncii Centrale Europene. Autoritățile publice nu au voie să stabilească o rată a dobânzii pentru plăți întârziate sub acest prag.

Întreprinderile pot contesta mai ușor în instanțele naționale clauzele și practicile vădit injuste.
Mai multă transparență și o campanie de informare mai intensă: statele membre trebuie să publice ratele dobânzii pentru plățile întârziate astfel încât toate părțile implicate să fie informate.
Statele membre sunt încurajate să instituie coduri de practică privind plățile la termen.
Statele membre pot continua să mențină sau să pună în aplicare legi și reglementări care sunt mai favorabile creditorului decât dispozițiile directivei.

Noile măsuri sunt opționale pentru întreprinderi întrucât acestea dobândesc dreptul de a acționa, dar nu sunt obligate să o facă. În unele circumstanțe, o întreprindere poate dori să prelungească termenul de plată cu câteva zile sau săptămâni pentru a păstra relații comerciale bune cu un anumit client. Noile măsuri sunt însă obligatorii pentru autoritățile publice. Ele ar trebui să dea exemplu și să își demonstreze seriozitatea și eficiența prin onorarea contractelor la care s-au angajat.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.