CE, dezbateri privind protecţia transfrontalieră a consumatorilor şi comerțul electronic
Europa are 500 de milioane de cetățeni, care ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi în calitate de consumatori, indiferent dacă își fac cumpărăturile acasă, în altă țară a Uniunii Europene sau online în Europa. Comisia Europeană a inițiat o consultare cu consumatorii, organizațiile de protecție a consumatorilor și mediul de afaceri pentru a identifica cele mai bune modalități de consolidare a protecției consumatorilor la nivel transfrontalier.
Neven Mimica, comisarul european pentru Protecția Consumatorilor, a declarat: „Ameliorarea punerii în aplicare efective a drepturilor consumatorilor este una dintre prioritățile mele. Astăzi, pentru noi, întreaga Europă reprezintă un centru de cumpărături. Doresc să aflu de la consumatori, de la proprietarii de magazine, de la întreprinderi în ce mod putem consolida protecția consumatorilor, în special la nivel transfrontalier, fără a spori birocrația.”
Această revizuire va sta la baza activităților curente ale Comisiei, care nu au limite temporale, dedicate îmbunătățirii rețelei paneuropene de autorități însărcinate cu aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorilor. Această rețea are un rol vital în garantarea faptului că cetățenii din întreaga UE beneficiază de drepturi egale fără discriminare în funcție de unde sau de la cine își fac cumpărăturile. Consultarea este deschisă până la 31 ianuarie 2014 și este accesibilă on-line.
Întrebările specifice din cadrul consultării publice
Consultarea urmărește obținerea de feedback cu privire la aspecte precum:
De ce mijloace de investigație și de intervenție au nevoie autoritățile naționale însărcinate cu aplicarea legislației pentru a coopera mai bine în lupta împotriva încălcărilor legislației în materie de protecție a consumatorilor care sunt constatate în mai multe țări?
Ce sancțiuni sunt necesare pentru a lupta mai bine împotriva practicilor ilicite?
Cum pot autoritățile însărcinate cu aplicarea legislației să acționeze mai eficient și să combată mai bine practicile frauduloase care sunt foarte răspândite în UE sau care sunt săvârșite de același operator în mai multe state membre?
Având în vedere constrângerile actuale privind finanțarea publică, o problemă fundamentală abordată în această consultare este dacă – și în ce mod – o eventuală abordare mai coordonată la nivelul UE ar putea contribui la punerea în comun a resurselor și a expertizei și la găsirea de răspunsuri comune eficiente în materie de aplicare a legislației, care să combată practicile ilicite ce aduc prejudicii consumatorilor și întreprinderilor din UE. La nivel practic, revizuirea ar trebui să contribuie la dezvoltarea de indicatori mai buni și la identificarea oportunităților de punere în comun a datelor, ducând la ameliorarea metodologiilor de aplicare a legislației
Regulamentul UE privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC)1 pune în legătură autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor prin intermediul unei rețele paneuropene de asigurare a respectării legislației. Această rețea abordează încălcări ale legislației UE care implică cel puțin două țări din UE. Un exemplu concret este cel al comercianților care desfășoară activități de vânzare la distanță într-o anumită țară, dar care abordează în mod ilegal consumatorii din alte țări, folosind practici comerciale agresive. De la intrarea în vigoare în 2007 a Regulamentului CPC, o autoritate națională din țara UE în care se aduce atingere intereselor consumatorului poate apela la omologul său din statul membru în care se află sediul comerciantului, solicitând măsuri care să pună capăt încălcării. Autoritățile de aplicare a legislației pot, de asemenea, să se alerteze reciproc în privința practicilor frauduloase pe care le-au identificat și care sunt susceptibile să afecteze și alte țări.
Din ce în ce mai mult, operatorii aflați în concurență într-un anumit sector adoptă tehnici de marketing similare, astfel încât practicile frauduloase asociate se răspândesc pe scară largă în întreaga UE. În plus, eventualele practici frauduloase pot să se răspândească mai repede și să afecteze un număr mare de consumatori în UE ca urmare a dezvoltării noilor canale comerciale on-line și mobile (peste 50 % dintre consumatori afirmă că este cel mai probabil să întâlnească practici comerciale ilegale pe internet2).
Pe de altă parte, luni, 14 octombrie, se va deschide, în cadrul „Lunii dedicate Pieței Unice”, a patra și ultima rundă de dezbateri online interactive în direct la care vor participa cetățeni, întreprinderi, organizații și factori de decizie.
De data aceasta, dezbaterile vor avea ca temă comerțul electronic. Cetățenii și părțile interesate vor avea ocazia să facă propuneri pentru viitorul UE și să le dezbată online, în timp real, cu alți cetățeni, părți interesate, reprezentanți ai autorităților, lideri și experți din toată Europa.
Comisia a ales din nou să folosească internetul pentru a implica cetățenii și grupări din societatea civilă în agenda sa de politici. Forumul online oferă părților interesate o linie de comunicare unică și imediată cu factorii de decizie de la Bruxelles. De-a lungul Lunii dedicate Pieței Unice, forumul a găzduit dezbateri succesive axate pe patru teme: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE.
Comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, a declarat: „Posibilitatea de a cumpăra, a vinde și a comunica online creează multe oportunități pentru întreprinderi și consumatori. Cu toate acestea, există în continuare multe obstacole: vânzătorilor online le poate fi greu, de exemplu, să afle care le sunt îndatoririle în materie de TVA și de protecție a datelor. Totodată, cumpărătorii online constată mult prea des că sunt redirecționați către site-ul internet aferent țării lor de origine, pe care nu au acces la aceleași oferte sau că, în momentul plății, cardul lor bancar străin este refuzat. Îi invit pe toți cetățenii ca, în zilele următoare, să indice aceste obstacole și să își prezinte sugestiile de îmbunătățire. Sunt ferm convins că ideile părților direct implicate sunt o sursă de inspirație pentru noi, aici la Bruxelles, în ceea ce privește eliminarea barierelor rămase în calea pieței unice și domeniile în care UE trebuie să ia măsuri pentru le face viața mai ușoară.”
Dezbaterile se vor desfășura de luni până miercuri (14-16 octombrie) și vor viza peste 100 de propuneri de politici privind comerțul electronic din 24 de țări, deja prezentate de cetățeni activi pe internet, de la o propunere de a permite accesul online nerestricționat la muzică, filme și cărți în întreaga Uniune Europeană, până la o inițiativă care ar crea un mecanism de reacție rapidă pentru situațiile în care producătorii, furnizorii sau distribuitorii nu își îndeplinesc obligațiile privind livrarea transfrontalieră de mărfuri în UE. În plus, vor avea loc 26 de discuții în direct pe internet în 14 limbi diferite, cu vorbitori din cadrul societății civile și al instituțiilor UE. Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, va conduce în direct pe internet discuția care închide Luna dedicată Pieței Unice și care va avea loc la 16 octombrie.
După încheierea celor patru săptămâni de dezbateri axate pe cele patru domenii de politică, la 23 octombrie se va desfășura o dezbatere televizată, transmisă pe postul Euronews, în care se vor aborda concluziile tuturor acestor discuții. La această dezbatere finală cu comisarul Barnier vor fi invitați cinci dintre participanții la cele patru săptămâni de dezbateri, care își vor prezenta ideile de schimbare a Europei.