CE dorește să afle opinii referitoare la tendințele de convergență rapidă din mediul audiovizual

Milioane de europeni își urmăresc serialele de televiziune favorite pe un smartphone pe drumul către serviciu, accesează conținuturi online pe televizorul din sufragerie sau publică online conținuturi generate de utilizatori. Există peste 40,4 milioane de „aparate TV conectate” în Europa, iar până în 2016 aceste aparate ar putea fi prezente în majoritatea gospodăriilor din UE.

Aceste schimbări elimină granițele tradiționale dintre consumatori, mijloacele de radiodifuziune și televiziune și internet. Comisia dorește să analizeze ce ar putea însemna această convergență a tehnologiilor și a conținutului pentru creșterea economică, pentru inovare, pentru diversitatea culturală și pentru consumatori în Europa (în special pentru categoriile care necesită protecție, cum ar fi copiii).

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „televiziunea conectată reprezintă următorul mare pas în lumea creativității și în cea digitală. Pe de o parte, convergența dintre sectoare permite oamenilor să beneficieze de o gamă mai largă de conținuturi, însă, pe de altă parte, creează perturbări și provocări. Avem nevoie de o dezbatere convergentă, la nivelul întregii UE, pentru a contribui la abordarea acestor schimbări, pentru a ajuta întreprinderile să prospere, pentru a încuraja creativitatea și pentru a ne proteja valorile”.

Cartea verde adoptată de Comisie invită părțile interesate și publicul larg să își prezinte opiniile, începând de acum și până la sfârșitul lunii august 2013, cu privire la următoarele aspecte:
1.Regulile jocului. Promovarea unor condiții adecvate pentru ca întreprinderile dinamice din UE să facă față concurenței internaționale (în special din partea SUA), ținând cont de faptul că competitorii pot fi supuși unor reguli diferite;

2.Protejarea valorilor europene (inclusiv libertatea presei) și a intereselor utilizatorilor (de exemplu, protecția copiilor, accesibilitatea pentru utilizatorii cu dizabilități). Se așteaptă oamenii la un nivel mai ridicat de protecție pentru programele de televiziune decât pentru conținutul online? În cazul acesta unde trebuie trasă linia?

3.Piața unică și standardele. Aparent, unele dispozitive nu funcționează în același mod în toate statele membre. Cum putem promova mediul tehnologic potrivit?

4.Finanțarea. Cum vor influența convergența și schimbarea comportamentului consumatorilor modul în care sunt finanțate filmele, emisiunile TV și alte conținuturi? Care este contribuția diferiților actori din noul lanț valoric?

5Deschiderea și pluralismul mijloacelor de informare în masă. Mecanismele de filtrare predefinite, de exemplu în motoarele de căutare, ar trebui să facă obiectul intervenției publice? Practicile existente la nivel wholesale referitoare la conținuturile premium — de exemplu, principalele evenimente sportive și filmele de succes lansate recent — afectează accesul pe piață și operațiunile comerciale sustenabile? Sunt platformele suficient de deschise?
Această nouă realitate face deja obiectul unor discuții în mai multe țări ale UE și în Parlamentul European. Opiniile diferă cu privire la modul de a răspunde acestei provocări. Unele părți cer modificarea imediată a normelor și a regulamentelor; alte părți se declară mulțumite pentru moment de starea de fapt, în timp ce altele sunt în favoarea autoreglementării și a coreglementării. Cartea verde nu presupune niciun fel de acțiune, însă ulterior Comisia ar putea explora posibilitatea unor politici și reglementări, inclusiv posibilitatea autoreglementării.

Convergența este o realitate de mai mulți ani și se află într-o fază de evoluție accelerată. Aceasta creează noi oportunități:

producătorii și dezvoltatorii pot pune la dispoziție, pe o piață în plină expansiune, dispozitive inovatoare, ușor de utilizat și accesibile;


pentru operatorii de rețele de internet, cererea tot mai mare de bandă largă constituie un stimulent pentru a investi în rețele de mare viteză;


creatorii de conținut pot să experimenteze noi moduri de a produce și de oferi conținut;


posturile de televiziune și noii actori de pe piață pot oferi clienților lor conținuturi și servicii cu valoare adăugată;


posturile de televiziune existente și cele noi pot identifica mai multe platforme pentru a-și distribui programele, pentru a le ameliora și a le face interactive.
Legislația europeană care poate fi afectată ca urmare a prezentei cărți verzi este în principal Directiva serviciilor mass-media audiovizuale (2010/13/UE ), care are ca obiectiv să creeze o piață unică și să asigure securitatea juridică pentru industria TV și audiovizuală din Europa, prin crearea unor condiții de concurență egală pentru posturile de radio și televiziune și mijlocele audiovizuale la cerere. Pe măsură ce convergența cu serviciile online progresează, Cartea verde lansează întrebarea dacă abordarea actuală va rămâne adecvată și în viitor.

De asemenea, Comisia a lansat recent consultări publice privind libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă și în special privind independența autorităților de reglementare în domeniul mass-mediei audiovizuale (a se vedea IP/13/267).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.